Civilní letadla v USA mají antiraketovou obranu

hsch
18. 7. 2008 15:10
American Airlines začala testovat antiraketovou obranu.
Foto: Reuters

Praha/Boston - Letecká společnost American Airlines začala přesně před týdnem testovat antiraketovou obranu na civilních letadlech. Informovala o tom americká média.

Náklady na obranný systém dosahují jednoho milionu dolarů na letadlo. Výrobcem je britská společnost BAE Systems.

Antiraketová obrana je v první fázi nainstalována jen na několik málo Boeingů. Ti létají pouze na domácích linkách mezi New Yorkem a Los Angeles. Postupně se však mají přidat i letadla na dalších linkách.

Nápis upozorní

Každý cestující, který na palubu nastupuje, se o testovacím letu dozví. Stroje jsou navíc viditelně označeny červeným nápisem BAE Systems po celém trupu letadla.

Laserový systém je nainstalován na Boeingy v rámci projektu boje proti terorismu, který připravilo Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost.

Podle amerických médií je ve světě 27 rozdílných teroristických organizací, které disponují lehkými přenosnými raketami. Ty přitom lze poměrně jednoduše koupit na černém trhu.

Američané se začali zabývat myšlenkou, že nainstalují protiraketové systémy i na civilní letadla poté, co teroristé vystřelili rakety i na několik nevojenských strojů. Vyjma několika nákladních letadel šlo například o dopravní letadlo izraelské společnosti Arkia Airlines, které mělo na palubě 261 lidí.

Čtěte také: Letadla s cestujícími budou umět ošálit rakety

 

Právě se děje

Další zprávy