Letadla s cestujícími budou umět ošálit rakety

hpv
8. 1. 2008 17:15
Stroje American Airlines dostanou protiraketový systém
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: General Electric

Washington/Praha Desítky tisíc pasažérů začnou brzy cestovat v letadlech, ve kterých bude nainstalován antiraketový systém. Protiraketová obrana bude zprvu namontována na tři Boeingy 767, které se točí na linkách mezi New Yorkem a Kalifornií, konkrétně San Franciscem a Los Angeles.

Stane se tak letos na jaře. Boeingy patří letecké společnosti American Airlines. Jako první o tom informoval deník USA Today. http://www.usatoday.com/news  

Laserový systém bude nainstalován na Boeingy v rámci boje proti terorismu, které připravilo  Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost.

Antiraketový systém byl již vyzkoušen na nákladních letadlech. "Nyní bude poprvé v historii testován i na dopravních strojích s civilisty," řekl pro USA Today Burt Keirstead, ředitel oddělení ochrany civilních letadel firmy BAE Systems, která antiraketovou obranu vyvíjí.

Američané se začali zabývat myšlenkou, že nainstalují protiraketové systémy i na civilní letadla poté, co teroristé vystřelili rakety na několik nevojenských strojů. Vyjma několika nákladních letadel šlo například o dopravní letadlo izraelské společnosti Arkia Airlines, které mělo na palubě 261 lidí.

Instalace jednoho systému protiraketové obrany na Boeingy přijde podle Keirsteada na půl až milion amerických dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy