Čínská ekonomika přidává plyn, za rok dohoní německou

dkl, čtk
19. 4. 2007 13:10
Komunistická země těží z kapitalismu

Peking - Čtvrtým rokem za sebou dokázala čínská ekonomika růst o více než deset procent, v prvním čtvrtletí tohoto roku to bylo dokonce 11,1 procenta.

Pomáhají jí především investice a mohutný export. Vláda se sice snažila svými opatřeními růst částečně utlumit, neuspěla ale.

Kvůli takto rychle rostoucímu hrubému domácímu produktu bude muset čínská centrální banka zvednout úrokové sazby, domnívají se analytici.

Zvýšit. Znova

Přitom loni je zvedla již třikrát, zvýšila navíc povinný odvod části vkladů střadatelů na své účty.

"Jsou to velmi silné údaje a znamenají další přitvrzování. Myslím, že dojde přinejmenším k dalším dvěma zvýšením úroků a podíl rezerv stoupne na 12 procent z nynějších 10,5 procenta," řekl Chris Leung z hongkongské DBS Bank.

Práce od rána do večere. Tak se žije v ekonomicky prosperující Číně. I když hospodářské výsledky z loňského roku nrpřinesly mnoho úsměvů na tváři.
Práce od rána do večere. Tak se žije v ekonomicky prosperující Číně. I když hospodářské výsledky z loňského roku nrpřinesly mnoho úsměvů na tváři. | Foto: Reuters

Centrální banka má ale i další starost. Inflace, tedy ceny v obchodech, se dostala nad tři procenta na 3,3. Je to poprvé za dva roky a také nad bezpečnou hranicí, za kterou banka považuje právě tři procenta.

Je to jen další důvod proč zvýšit úrokové sazby a utlumit "rozjetou" ekonomiku.

Německo v ohrožení

Čtvrtá největší ekonomika světa rostla loni o 10,7 procenta a více než desetiprocentní vzestup zaznamenala již čtvrtý rok za sebou. Bude-li nadále pokračovat tímto tempem, pak by příští rok co do objemu ekonomické produkce měla Čína předstihnout dosud třetí Německo.

Statistický úřad uvedl, že rychlý a zdravý růst bude možné udržet, pokud se budou nadále zavádět opatření v rámci makroekonomické regulace.

Poukázal ale také na dlouhodobé problémy přebytkové platební bilance, nadměrné likvidity na peněžním tru, iracionální ekonomické struktury a nutnosti šetřit s energií a omezovat emise škodlivin.

 

Právě se děje

Další zprávy