Česká ekonomika zpomalí méně, odhaduje měnový fond

Red eko, čtk
11. 4. 2007 15:13
MMF vylepšil odhad budoucího vývoje české ekonomiky

Washington - Mírně příznivější předpověď pro českou ekonomiku než před půl rokem přinesla dnes zpráva Mezinárodního měnového fondu.

Jeho experti očekávají, že v letošním roce zpomalí růst z 6,1 na zhruba 4,8 procenta. Prognóza pro Českou republiku je mírně příznivější, než fond uváděl loni na podzim, kdy růst české ekonomiky na rok 2007 stanovil na 4,7 procenta.

Výrazně lépe z prognózy vychází Slovensko, kterému fond zvýšil odhad růstu na 8,2 procenta. To znamená, že Slováci by měli udržet rekordní růst z loňského roku. MMF přitom ještě loni na podzim uváděl, že počítá na letošní rok se zpomalením tempa růstu slovenské ekonomiky na rovných sedm procent.

Střední Evropa obecně těží z růstu v západní Evropě, převážně v Německu, které je hlavním obchodním partnerem většiny zemí v regionu. Pomáhají ale i přímé zahraniční investice a rovněž nové automobilky, které ve středoevropských zemích začaly působit.

Fond upozorňuje na výrazné zhoršení deficitů běžného účtu, které se sice zatím daří financovat, ale je prý nutné pracovat na snížení schodků. U zemí, jako je Česká republika, Maďarsko a Polsko, je podle názoru fondu diskutabilní, zda učinily dostatečný pokrok v přípravě na vstup do měnové unie.

Ze skupiny středoevropských zemí si lépe povede i Polsko, kde fond zvýšil odhad růstu na letošní rok na 5,8 procenta z podzimní prognózy 4,5 procenta. Naopak maďarská ekonomika citelně zpomalí růst, který tak nebude činit zřejmě víc než 2,8 procenta. Na podzim MMF Maďarsku předpovídal růst v rozsahu 3,5 procenta.

Světová ekonomika si v letošním a příštím roce udrží stabilní a relativně silný růst, který se bude pohybovat kolem 4,9 procenta. To je zhruba o půl procentního bodu méně než loni.

Ve zpomalení dynamiky růstu se nejvíce odrazí slabší růst ve Spojených státech.

MMF ve své předchozí prognóze z loňského podzimu očekával, že růst v USA bude letos činit 2,9 procenta, nyní ale počítá s růstem pouze o 2,2 procenta. Situace Spojených států se podle fondu zlepší až v příštím roce, kdy růst zrychlí na 2,8 procenta. I to je ale slabší růst, než s jakým MMF počítal. Dosavadní prognóza předpokládala růst 3,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy