Kuvajt:Ropa nesmí patřit cizím koncernům

ČTK, eko
26. 12. 2005 18:44
Kuvajt - Kuvajtští poslanci zamítli rozsáhlý investiční projekt do ropného průmyslu kvůli obavám, aby kuvajtské rezervy nepadly do rukou zahraničním koncernům, zejména britským a americkým.
Čerpadlo ropného vrtu
Čerpadlo ropného vrtu | Foto: Aktuálně.cz

Parlament zároveň odmítl vládní požadavek na určení data, kdy návrh projednají.

Parlament místo toho požádal, aby projekt přehodnotila parlamentní komise pro hospodářské záležitosti. Do projektu za 8,5 miliardy dolarů se předběžným výběrem dostalo 25 společností, mezi nimiž jsou například Shell, ExxonMobil, BP Amoco, ENI, Total a Chevron.

Vláda chtěla, aby parlament projednal záležitost do 23. ledna, což parlament odmítl. Kuvajtský ministr energetiky a ropného průmyslu Ahmad Fahd Sabah minulý týden poslance vyzval, aby jednání o situaci nepolitizovali.

Poslanci si vyžádali, aby se parlament mohl vyjádřit k jednotlivým zahraničním investorům do uvedeného projektu, protože předpokládají, že na ochranu kuvajtských přírodních rezerv nejsou dostatečné ústavní garance. Vláda by podle poslanců měla před každým jednáním o kontraktu pro zahraniční firmu dostat od parlamentu předběžný souhlas.

Rozsáhlý projekt se týká investic do těžby ve čtyřech nalezištích, která leží na severu země blízko hranic s Irákem. Projekt by celkovou produkci těchto nalezišť zvýšil z nynějších 530 tisíc barelů za den na 900 tisíc b/d. Kuvajt má v přírodních rezervách zhruba desetinu světových zásob, napsala agentura AFP.

 

Právě se děje

Další zprávy