Číňané odhalili už pět falešných obchodů Apple Store

Ekonomika Ekonomika, Karel Toman
25. 7. 2011 9:55
Tamní úřady spustily vyšetřování poté, co tři obchody objevila americká bloggerka
Foto: Reuters

Kchun-ming - Čínské úřady objevily ve městě Kchun-ming na jihozápadě Číny pět falešných obchodů Apple Store. Dva z nich po dobu vyšetřování nařídily zavřít. Informovaly o tom internetové stránky tamní provincie.

Zbylé tři obchody, které nesly znaky a loga firmy Apple, zůstaly v provozu. Podle místních novin totiž neprodávaly žádné padělané zboží. 

Vyšetřování následovalo poté, co na tři obchody vydávající se za seriózní členy řetězce Apple Stores narazila ve městě sedmadvacetiletá Američanka, která v Kchun-mingu v provincii Jün-nan žije. Vyfotila je a snímky pověsila na svůj blog BirdAbroad.

Místo jména jen "staff"

Obchod zdobí reklamy na iPad 2, iPhone 4 a další produkty Apple, zaměstnanci obsluhují v typických modrých tričkách se jmenovkami na krku, do prvního poschodí vede typické točité schodiště.

Stejně jako u řady čínských padělků ale druhý pohled odhalí řadu nesrovnalostí.

"Schody byly nekvalitně vyrobené, zdi nebyly pořádně vymalované. Na jmenovkách bylo místo jména prodavače uvedeno jen 'staff' (zaměstnanec). Apple navíc své obchody označuje pouze logem a ne nápisem Apple Store jako v tomto případě," popsala bloggerka.

Oficiální stránka Apple přitom uvádí v Číně jen čtyři oficiální prodejny - dvě v Pekingu a dvě v Šanghaji. Žádné obchody v Kchun-mingu ve výčtu nejsou.

Vyšetřování začalo po zveřejnění blogu

Poté, co byl blog minulou středu zveřejněn, zahájil tamní úřad pro obchod a průmysl inspekci více než tří stovek obchodů s elektronikou a odhalil pět falešných Apple Storů, stojí na webových stránkách tamní vlády.

Nárůst počtu falešných obchodů odráží podle agentury AP pomalý pokrok čínské vlády v potírání rozsáhlé kultury pirátství a výroby nepravého zboží, což je velkým trnem v oku mnohým obchodním partnerům Číny.

 

Právě se děje

Další zprávy