Apple dál pohádkově bohatne, takové zisky nikdo nečekal

ČTK Karel Toman, ČTK
20. 7. 2011 7:40
Zisk meziročně vzrostl o 125 %. Překvapil i iPad, lidé už ho koupili 29 milionů kusů
Ikona Apple Steven Jobs na snímku z loňského léta, kdy představoval nový iPhone4.
Ikona Apple Steven Jobs na snímku z loňského léta, kdy představoval nový iPhone4. | Foto: Reuters

New York/San Francisco - Už tak vysoká očekávání, která analytici vkládali do čtvrtletních hospodářských výsledků firmy Apple, zůstala daleko za realitou. Apple Stevena Jobse zase všem vyrazil dech.

V minulém čtvrtletí hospodařila tato americká společnost s čistým ziskem 7,31 miliardy dolarů (asi 126,4 miliardy korun), což je meziroční nárůst o těžko uvěřitelných 125 procent.

Tržby se zvýšily o 82 procenta na 28,57 miliardy dolarů (asi 494,1 miliardy korun). V obou případech je to mnohem více, než se čekalo.

Apple světovou jedničkou ve smartphonech?

Hlavním tahounem zisků byl podle očekávání iPhone, kterých ve sledovaném čtvrtletí prodal 20,34 milionu kusů oproti očekávaným 17 až 18 milionům. To podle expertů postrčí Apple před Nokii a Samsung do pozice největšího světového výrobce smartphonů.

Firma ale překvapila, i pokud jde o prodej  tabletů iPad. Těch během čtvrtletí prodala 9,25 milionu. Od loňského dubna, kdy se tablety poprvé objevily na trhu, už jich Apple prodal téměř 29 milionů.

Výsledky také ukázaly, že si Apple vybudoval silnou pozici na trhu v Asii.

Zisk na akcii ve třetím fiskálním čtvrtletí, které skončilo 25. června, vystoupil na 7,79 USD, zatímco ve stejném období loni činil 3,51 USD. Analytici v anketě agentury Thomson Reuters v průměru očekávali, že zisk na akcii dosáhne 5,85 USD a tržby 24,99 miliardy dolarů.

Obří růst i bez nového produktu

U ostatních produktů už byl růst prodeje méně impozantní než u tabletů, i tak ale pokračoval relativně svižným tempem. Prodej počítačů Mac vzrostl o 14 procent na 3,95 milionu, což je nejslabší čtvrtletní růst za poslední dva roky.

Apple tak opět dokázal, že je o krok napřed nejen pře konkurencí, ale i před experty na telekomunikační tržní segment.

"Ta čísla je skutečně můžou dostat do pozice největšího výrobce smartphonů, což je trochu ironické ve čtvrtletí, o kterém mnozí soudili, že bude celé o Macu," řekl agentuře Reuters analytik John Jackson z CCS Insight. "Fakt, že to dokázali bez nového modelu, vypovídá hodně jak o jejich síle, tak o šancích jejich konkurentů," dodal.

Firma zveřejnila výsledky až po skončení úterního obchodování, během něhož akcie společnosti zpevnily o 0,8 procenta. Po zveřejnění výsledků nicméně akcie v elektronických systémech přidaly až sedm procent, a vystoupily tak na historické maximum 405 dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy