Číňané nefalšují jen zboží Apple, ale i jeho obchody

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 7. 2011 18:41
Američanka objevila v čínském městě hned tři falešné "značkové" obchody Apple
iPad 2 milují i Číňané. Zboží ve falešných obchodech nemusí být padělky, ale i nelegálně dovezené a předražené originály. Ilustrační foto.
iPad 2 milují i Číňané. Zboží ve falešných obchodech nemusí být padělky, ale i nelegálně dovezené a předražené originály. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Peking - Čínští podnikavci posunuli padělatelský byznys, který v jejich zemi jen kvete, na zcela novou úroveň.

Už nekopírují pouze výrobky, ale rovnou celé značkové obchody. Tedy alespoň v případě technologického giganta Apple.

Sedmadvacetiletá Američanka, žijící v metropoli jihočínské provincie Jün-nan ve městě Kchun-ming, upozornila na svém blogu, že ve městě objevila už tři falešné obchody "tvářící se" jako značkové prodejny Apple. A připojila i fotografie, napsala agentura AP.

Obchod zdobí reklamy na iPad 2, iPhone 4 a další produkty Apple, zaměstnanci obsluhují v typických modrých tričkách se jmenovkami na krku, do prvního poschodí vede typické točité schodiště.

Stejně jako u řady čínských padělků ale druhý pohled odhalí řadu nesrovnalostí.

"Schody byly nekvalitně vyrobené, zdi nebyly pořádně vymalované. Na jmenovkách bylo místo jména prodavače uvedeno jen 'staff' (zaměstnanec). Apple navíc své obchody označuje pouze logem a ne nápisem Apple Store, jako v tomto případě," vyjmenovává nápovědu, jak odhalit falešný obchod Applu bloggerka, která píše pod přezdívkou BirdAbroad.

Poslední argument pak poskytuje oficiální stránka Apple. Ta uvádí dvě oficiální prodejny Apple v Pekingu a dvě v Šanghaji, tři obchody v Kchun-mingu ale ve výčtu chybí.

Manažer autorizovaného prodejce výrobků firmy Apple v Kchun-mingu jménem Čang agentuře AP řekl, že většina zákazníků nemá tušení, že tyto obchody jsou falešné. Přitom někteří jejich zaměstnanci podle něj "neumějí ani pořádně zacházet s počítačem a neznají všechny funkce mobilního telefonu".

"V Kchun-mingu je takovýchto falešných obchodů čím dál víc. Ačkoli mnohé z nich prodávají skutečné produkty firmy Apple, některé z těchto produktů nebyly dovezeny legálně. A také cena je vyšší," upozornil Čang.

Kuriozní podle americké bloggerky je, že po krátkém rozhovoru s několika ochotnými zaměstnanci zjistila, že oni sami se ve většině případů domnívají, že pracují pro Apple.

 

Právě se děje

Další zprávy