Čína se mění: Srdce vlevo, kapsa vpravo

Adam Junek
5. 11. 2006 0:00
Rozhovor - Pokud nedržíte hladovku na náměstí Nebeského klidu, překážky v podnikání v Číně nepocítíte, míní Čech, který se v tamním byznysu pohybuje sedm let.

"Číňané berou spolupráci se Západem jako sňatek z rozumu," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Jiří Štichauer, který již od konce 90. let v Číně s menšími přestávkami pracuje.

V Číně studoval jazyk a pak pracoval pro sklářský česko-čínský podnik. Působil také jako poradce řady firem a nyní zastupuje jazykovou agenturu Skřivánek v Pekingu.

A: Můžete srovnat podmínky pro zahraniční podnikatele v Číně před sedmi lety a nyní? Zlepšuje se podnikatelské prostředí?

Velmi markantně. Čína vstoupila do Světové obchodní organizace a z toho jí vyplývá řada závazků. Už před vstupem v roce 2003 se musely mnohé překážky odstranit. Jedna věc je samozřejmě dané právo a druhá jeho vymahatelnost.

Ta se velmi zlepšila, a to i v oblasti duševního vlastnictví. Ale je to velmi rozdílné podle specifik jednotlivých čínských oblastí.  Je velký rozdíl podnikat ve velkých městech a na vesnicích, protože ve velkých městech už soudci řešili řadu problémů, ale na menších městech, dejme tomu do pěti milionů obyvatel, se často s některou legislativou ještě nesetkali.

A: Můžete uvést nějaký konkrétní příklad, kdy se zahraniční firmě podařilo domoci něčeho, co by před deseti lety nebylo myslitelné?

Známý je případ sítě kaváren Starbucks, kdy čínská konkurence okopírovala její logo. To, že soud vyhověl stížnosti Starbucksu, je průlom, protože před šesti lety by se to rozhodně nestalo. Je to také důkaz, že se Čína snaží světu na exemplárních případech ukázat, že vymahatelnost a ochrana práva funguje.

Foto: Aktuálně.cz

A: Jsou to jen exemplární příklady, nebo je to skutečný posun?

Neznám přesnou statistiku. Faktem ale je, že soudní spor je v Číně až krajním řešením, kdy je zahraniční firma zahnaná do kouta a nevidí už jiné řešení. Ví, že by o své podnikání už stejně přišla, protože by jí ho přebrala čínská konkurence. Na soud se obrací až po dlouhých vyjednáváních s nekalým konkurentem. Ta většinou končí dohodou před tím, než dojde k podání žaloby.

Ani vyhraný spor není velkým vítězstvím. Čínská nekalá konkurence může zaniknout, ale podnikatelé si mezi sebou sdělí své zkušenosti. V Číně fungují velmi silné osobní vazby a  s daným zahraničním podnikatelem pak nechtějí obchodovat ani jiné firmy.

A: Může se alespoň zahraniční podnikatel či firma spolehnout na nestrannost či nezávislost čínské justice?

V porovnání s naším soudnictví, které je centralizované na malém prostoru, je to čínské velmi roztříštěné. Také Česká republika je téměř o polovinu menší než Šanghaj samotná. Tím pádem jsou soudy vzdálenější od centra obtížněji kontrolovatelné.  Na venkově jsou soudci často nezkušení, neznají mezinárodní právo. Také tam fungují silné osobní vazby, takže místní firma může mít na rozhodnutí soudu velký vliv.

Naopak ve velkých městech jsou soudci na vyšší úrovni, často studovali v zahraničí a jsou také proto pružnější v rozhodování.

Řešení plagiátů je pro Čínu velmi nová věc, starší soudci na menších městech s tím mají velké problémy.

V dozvuku událostí masakru na pekingském náměstí Tien-an-men v roce 1989 snad všechny světové noviny a televizní stanice ukazovaly záběr na tuto osamocenou figurku
V dozvuku událostí masakru na pekingském náměstí Tien-an-men v roce 1989 snad všechny světové noviny a televizní stanice ukazovaly záběr na tuto osamocenou figurku | Foto: Aktuálně.cz

A: S podnikatelským prostředím v Číně je také pro západního člověka automaticky spojena korupce. Je i zde patrný zlepšující se trend?

Samozřejmě i přístup ke korupci se mění. Dokonce se za ni v některých případech uděluje i trest smrti, což byl v nedávné době případ jednoho vysokého šanghajského úředníka. U něj šlo řádově o miliardy jüanů, tedy i miliardy korun.

A: Jak vůbec Číňané pohlížejí na své západní partnery?

Na to existuje jednoduchá čínská fráze: Naše srdce jsou nalevo, ale kapsy napravo.

Spolupráce se Západem je takový sňatek z rozumu. Uznávají technologickou vyspělost Západu. A velmi stojí o zahraniční investice. Nemohou si dovolit zpomalit pod nějakých sedm procent růstu HDP. Jen díky tomu uživí svých sedm set milionů rolníků.

Návštěvník si prohlíží plán urbanizace hlavního města "říše středu". Investoři do realit se nyní ženou do číny jako "diví". A to i přes varování analytiků, že návratnost těchto investic se přeceňuje. V loňském roce developeři investovali v Číně přes jedenáct miliard dolarů. Více než polovina těchto peněz přitekla v posledních třech měsících roku.
Návštěvník si prohlíží plán urbanizace hlavního města "říše středu". Investoři do realit se nyní ženou do číny jako "diví". A to i přes varování analytiků, že návratnost těchto investic se přeceňuje. V loňském roce developeři investovali v Číně přes jedenáct miliard dolarů. Více než polovina těchto peněz přitekla v posledních třech měsících roku. | Foto: Reuters

Apriori k novým partnerům z historických důvodů přistupují s nedůvěrou, takže je mnohem lepší, když nové partnery představí někdo, kdo zná obě strany.

A: V současné situaci kolem Severní Koreji a testu atomové bomby, nehrozí odliv investorů z regionu a tedy i Číny?

Já si myslím, že Čína bude velmi podporovat mezinárodní společenství při řešení tohoto problému. Nechce si znepřátelit Západ, aby nedošlo k omezení investice. A na druhou stranu zase Západ nechce přijít o čínské trhy.

A: Kam nyní nejvíce směřují investice v Číně? Kde jsou příležitosti?

Velký potenciál je v oblasti ochrany životního prostředí, například čištění odpadních vod, zlepšení bezpečnosti práce třeba v dolech.

Začátkem listopadu se chystá do Číny výprava českých firem. Navštíví oblast s velkou koncentrací dolů a budou jednat o možné spolupráci. České firmy by díky svým zkušenostem s rekultivací na Ostravsku či Mostecku měly mít velkou šanci uspět.

Spolupráce velmi záleží na osobních kontaktech, protože projekty jsou podporované vládou a partnerské firmy jsou většinou státní podniky. Role centrální a místní vlády tedy bude velká, protože ředitel sám nemůže rozhodnout, s kým spolupracovat či podepsat smlouvu za půl milionu dolarů.

Brána do zakázaného města
Brána do zakázaného města | Foto: Aktuálně.cz

A: U čínských výrobků platí přesvědčení, že jde o levné ale nekvalitní zboží. Je tomu stále tak?

Platilo to,  ale teď už spíš ne. Do země přiteklo mnoho zahraničních investic a mnoho Číňanů už také studovalo v zahraničí, takže se know-how naučili a přinesli ho zpět, což ostatně Čína velmi podporuje a dokonce daňově zvýhodňuje.

Jen prosté kopírování výrobků není hlavní náplní čínské výroby. Nyní už vyrábí vlastní věci. Elektronika, mobily, počítače z Číny jsou už na dobré úrovni. Další budou patrně auta. Zatím moc kvalitní nejsou, ale brzy - do takových pěti let - to může být pro evropské automobilky hrozba.

A: Nemá ale Čína problém s navrátilci, kteří na Západě poznali naprostou svobodu, dostali se na všechny weby, které chtěli, nikdo je neomezoval?

Čína je takový mix socialismu a kapitalismu v tom smyslu, že pokud nestávkujete, nedržíte hladovku či neprotestujete na náměstí Nebeského klidu, tak vám v zásadě nikdo nepřekáží v podnikání. Jistě někdy nefungují maily nebo se nedostanete na některé stránky, otázkou ale  je, jestli je to selháním serveru nebo zásahem vlády.

A: Jedno z největších propagačních akcí bude za dva roky olympiáda v Pekingu. Jak to tam teď vypadá?

Je to něco neskutečného, staví se ohromným tempem, zázemí her či hotely. Dvacetikilometrová pláž v Qingdau se přestavuje v moderní jachtařská centra. A navíc veškeré stavby musí být dokončeny do konce roku 2007, protože pak je vyhlášen stopstav. Až po olympiádě mohou pokračovat další projekty.

Ohromující je hlavně rychlost. Často zmizí celý blok domů přes noc a ráno se už staví nový. Stalo se mi, že jsem šel ráno do obchodu, kde jsem byl o den dříve, a ten už tam nestál.

A: A nějaké další přípravy už probíhají?

Vznikají například školy pro taxikáře, kde se budou učit dva jazyky, tedy angličtinu plus jeden další. Sportovci se připravují ve speciálních střediscích v rámci plánu "zlaté cesty" tedy získat více zlatých medailí než Američané.

Patrně pak bude zakázáno domácím v období olympiády jezdit autem.

 

Právě se děje

Další zprávy