Chcete natočit film? Zkuste to ve štědrém Německu

lem, Reuters
9. 2. 2008 16:50
Místní Federální filmový fond rozdává milionové granty

Berlín - Když se tvůrci filmu Valkyrie o zmařeném atentátu na Hitlera (s Tomem Cruisem v hlavní roli) rozhodovali, kde film natočí, šanci dostal Berlín. Rozhodujícím nebyly berlínské exteriéry, ale štědrost německé vlády.

Místní politici se pokouší vzkřísit zašlou slávu německého filmového průmyslu z předválečných dob a prostřednictvím Federálního filmového fondu (DFFF) financují filmaře z celého světa. Tvůrci 80 milionové Valkyrie se tak mohli těšit z grantu ve výši 7 milionů dolarů.

Trailer k filmu Valkyrie najdete pod článkem

"Je to zázrak," tvrdí ředitel filmového Berlinale, které začíná již 7. února, Dieter Kosslick. "DFFF lije další peníze do filmového průmyslu. Láká do Německa zahraniční štáby, což je pozitivní" řekl agentuře Reuters.

Německý filmový průmysl, který ve 30. letech 20. století úspěšně konkuroval dokonce Hollywoodu, se z válečných ztrát nikdy nevzpamatoval. Rozkvět nepřineslo ani nedávné sjednocení západního a východního Německa, a tak se vláda rozhodla zasáhnout.

Filmová oslava Rolling Stones zahájí Berlinale - čtěte zde

Prostřednitcvím speciálního program chce do roku 2009 na filmové granty vynaložit 240 milionů dolarů. Filmové štáby z USA i Evropy se tak snaží přesvědčit komisi , že právě jejich projekt je nejlepší. Jedinou podmínkou zaručující úspěch je fakt, že "německé" peníze musí být v Německu také utraceny.

Podobný způsob podpory filmového průmyslu volí v poslední době celá řada zemí. Peníze filmařům nabízí třeba Singapur, Maďarsko, nebo Kanada.

 

Právě se děje

Další zprávy