Chalupec se udržel v čele PKN Orlen

mao, ČTK
1. 4. 2006 12:09
Varšava - Igor Chalupec zatím ustál zemětřesení v PKN Orlen a zůstává v jeho čele. Rozhodla o tom dozorčí rada polského petrochemického koncernu.

Odvolán byl pouze Dariusz Witkowsky, který odpovídal za kapitálovou skupinu. Na jeho místo přichází Krzysztof Szwedowsky, bývalý zástupce šéfa Úřadu na ochranu státu a poradce předsedy Nejvyššího kontrolního úřadu (NIK).

O personálních změnách v managementu dozorčí rada diskutovala více než sedm hodin. O výměně vedení firmy se hovoří prakticky nepřetržitě od loňských podzimních voleb.

Nová sociálně-konzervativní vláda premiéra Kazimierze Marcinkiewicze, která se ujala moci před půl rokem, už vyměnila šéfy asi třetiny státních firem. Další změny se ještě čekají.

Vládní politici totiž hovoří o tom, že stát musí získat silnou pozici v ekonomice. Vedení Orlenu coby nejvýznamnějšího polského podniku se přitom v minulosti měnilo prakticky s každou novou vládou.

Chalupec je navíc považován za člověka blízkého levici. Byl náměstkem ministra financí v předešlé levicové vládě.

Chalupec - oblíbenec investorů

Mezi investory je ale oblíben, protože od svého nástupu na konci roku 2004 posílil transparentnost PKN Orlen a zvýšil zisky koncernu. Varšavská burza proto na spekulace o jeho chystaném odvolání reagovala poklesem ceny akcií Orlenu.

PKN Orlen je největší středoevropskou ropnou společností. Skupina zahrnuje asi 100 dceřiných a přidružených společností a celkem zaměstnává na 26.000 lidí. Součástí skupiny je rovněž český Unipetrol a s ním i Benzina, Česká rafinérská, Chemopetrol, Kaučuk, Paramo, Spolana či Unipetrol Rafinérie.

Polský stát je největším akcionářem PKN Orlen. Ve firmě drží přímo 10,2 procenta a prostřednictvím stoprocentně vlastněné firmy Nafta Polska ovládá dalších 17,32 procenta akcií.

Loňský rok byl rekordní

Polský petrochemický holding PKN Orlen hospodařil v loňském roce s čistým ziskem 4,67 miliardy zlotých (asi 35,1 miliardy Kč). Výsledek znamená nový rekord v historii firmy.

Proti roku 2004 je to nárůst o 86 procent.

Celkové tržby dosáhly 42,8 miliardy zlotých, a zvýšily se tak ze 30,7 miliardy zlotých, což je nárůst o 39 procent. Podnik těžil především z vysokých marží při zpracování ropy, což byl výsledek vysokých cen na trhu.

Miliardové investice zamíří do Česka

PKN Orlen chce do roku 2009 investovat v České republice 2,8 miliardy zlotých (21,5 miliardy korun)

Skupina nyní plánuje do roku 2009 investiční výdaje 3,4 miliardy zlotých ročně. To je výrazné zvýšení proti úhrnné sumě 8,5 miliardy, plánované původně na léta 2005-09 jako celek.

Investice na českém trhu se budou týkat zpracování ropy a prodeje produktů. PKN však chce rovněž výrazně expandovat v průzkumu a těžbě ropy a zde se zaměří na příležitosti ve třech zemích - Kazachstánu, Iráku a Rusku.

 

Právě se děje

Další zprávy