PKN hledá strategické partnery

ČTK, eko
25. 11. 2005 16:18
Varšava - Největší polský zpracovatel ropy PKN Orlen nyní vyhledává možné zahraniční partnery, kteří by mu pomohli se zahraniční expanzí.

Pro PKN by bylo dobré, kdyby se vláda nakonec úplně vzdala kontroly nad firmou, řekl generální ředitel firmy Igor Chalupec v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Podle Chalupce PKN v lednu seznámí veřejnost s podrobnostmi své strategie na získání přístupu k průzkumu a těžbě ropy. Nová strategie by měla obsahovat i ambicióznější finanční cíle, řekl šéf firmy, která letos získala kontrolu nad českým holdingem Unipetrol.

"PKN by se nakonec měla stát plně soukromou. Není nutné, aby měl stát podíl ve společnosti, která má rafinerie a benzinové pumpy, ale žádná strategická (ropovodná) aktiva," řekl Chalupec. Stát má nyní v PKN 33 procent a dělá často personální změny ve
vedení skupiny.

PKN nyní doufá, že vláda firmu podpoří v jejích snahách o zahraniční expanzi, například v souboji o litevskou rafinerii Mazeikiu Nafta. Dlouhodoběji je podle Chalupce nutné, aby PKN vytvořila alianci s nějakým globálním aktérem, buď formou prodeje majetkového podílu, nebo spoluprací na určitých projektech.

Nová konzervativní vláda je pro další privatizaci PKN a pomýšlí spíše na její spojení s druhou velkou domácí rafinerskou skupinou Lotos. Konkrétní plány této fúze však zatím vláda nemá. Chalupec řekl, že za určitých podmínek by tato transakce mohla být pro PKN výhodná.

 

Právě se děje

Další zprávy