PKN Orlen upustil od smluv s Agrofertem

Adam Junek
21. 2. 2006 14:40
Varšava - Polský petrochemický koncern PKN Orlen odstoupil od smluv, které v souvislosti s privatizací českého Unipetrolu uzavřel s firmou Agrofert podnikatele Andreje Babiše.

Ze smluv vyplývalo, že Orlen bude chtít Agrofertu prodat některé části Unipetrolu. Pokud by smlouvy nedodržel, hrozila mu vysoká pokuta. Orlen o odstoupení od smluv informoval varšavskou burzu. Zdůvodnil to tím, že Agrofert porušil jejich podmínky, napsala ČTK.

Podle vedení Orlenu Agrofert smlouvy porušil, když právo nabytí akcií pěti chemických firem držených Unipetrolem delegoval na spřízněnou společnost Deza.

Je to nesmysl, tvrdí Agrofert

Společnost Agrofert potvrdila, že od polského koncernu obdržela dokument, který ji informuje o odstoupení od smlouvy. "Považujeme jej za právně nesmyslný a údajné odstoupení za irelevantní a neúčinné," uvedl Agrofert v prohlášení s tím, že kvůli neplnění smlouvy ze strany PKN právě probíhá arbitráž.

Podle Agrofertu je polská akce vedena snahou odvést pozornost od vlastního neplnění smluv.

Arbitráž se rozhodla česká společnost zahájit v polovině loňského prosince. Tvrdí, že jí PKN dluží za porušení smluv 77 milionů eur. Kvůli dalším částkám hodlá podat žaloby do poloviny tohoto roku.

PKN se totiž původně zavázala odprodat podíly Unipetrolu v pěti chemických firmách Babišově firmě. Šlo o Kaučuk, Chemopetrol, Paramo, Aliachem a Agrobohemii. Cena byla smluvena na 3,1 miliardy korun.

V září se však nové vedení Orlenu začalo zdráhat. Podle něj mají podíly v daných firmách mnohem vyšší hodnotu. Tvrdilo, že až o pět miliard.

Unipetrol zase naopak podal žalobu na neplatnost smluv o převodu akcií ve firmách Agrobohemie a Aliachem na společnost Deza, již prostřednictvím další firmy vlastní Agrofert. Podle Unipetrolu trpí dokumenty závažnými právními vadami a jsou v rozporu s obvyklými obchodními zvyklostmi.

Korupce neprokázána

O prodeji státního 63procentního podílu v Unipetrolu rozhodla vláda předloni v dubnu. Součástí skupiny jsou především Benzina, Chemopetrol, Česká rafinérská, Kaučuk, Paramo, Spolana a Unipetrol Rafinérie. Český stát za Unipetrol získal 14,695 miliardy korun.

Orlen nejdříve zaplatil 13 miliard, poté na základě dohody s vládou doplatil ještě zhruba 1,6 miliardy. Doplatek vyplýval z hospodářských výsledků Unipetrolu.

Smlouva mezi Agrofertem a PKN byla podle všeho sepsána výměnou za pomoc Andreje Babiše při privatizaci Unipetrolu. Ta se ostatně stala předmětem zkoumání polského i českého parlamentu.

Polský lobbista Jaczek Spyra, který zastupoval jednoho z neúspěšných uchazečů o Unipetrol, tvrdil, že PKN uplatil české politiky. Důkazy však dosud nikdo nepředložil. Česká parlamentní komise nakonec "žádné nesrovnalosti" neshledala.

Prodej jen na zkoušku?

Polský koncern se již dříve rozhodl, že se zbaví těch částí Unipetrolu, které nezapadají do jeho podnikatelské strategie. K odprodeji tak už nabídl Spolanu a Kaučuk, dvě firmy z petrochemické části.

Čeká se, že prodej Spolany by měl vynést zhruba miliardu korun. Zájem prý projevilo deset firem. Přihlášky do tendru bylo potřeba podat do 6. února.

Kaučuk by mohl být výnosnější, až čtyři miliardy by si mohl připsat na své konto Unipetrol. Nicméně podle informací týdeníku Euro, firma PKN nehodlá patrně Kaučuk prodat, ke koupi jej nabídla jen vybraným zájemcům a testuje si tak jen jeho cenu.

 

Právě se děje

Další zprávy