Českému T-Mobilu i jeho německé matce klesly tržby

Veronika Skálová Kateřina Eliášová, Veronika Skálová
4. 11. 2010 12:10
Zatímco ale Deutsche Telekom svůj čistý zisk zvýšil, zisk českého mobilního operátora klesal.
Deutsche Telekom je mateřskou společností mobilního operátora T-Mobile.
Deutsche Telekom je mateřskou společností mobilního operátora T-Mobile. | Foto: T-mobile

Praha/Bonn - Klesající tržby a stagnující počet zákazníků jsou hlavní rysy hospodářských výsledků mobilního operátora T-Mobile.

Společnosti v Česku klesly tržby za devět měsíců o 7,7 procenta na 22,05 miliardy korun. Počet zákazníků se ustálil na 5,46 milionech lidí.

"Vykázané výsledky potvrzují naše prognózy a správnost zvolené strategie. Trh s mobilními službami je charakteristický značnou mírou nasycení a v důsledku mnoha faktorů již nenabízí další potenciál růstu. Zaměřujeme se tedy i na jiná odvětví, jako jsou trh s pevnými hlasovými službami, ICT a televize," komentoval to generální ředitel Roland Mahler.

Společnosti se podařilo zvýšit počet tarifních zákazníků o 4,6 procenta na 2,71 milionu, vzrostly i tržby z nehlasových služeb. Ani to ale nepomohlo a hrubý provozní zisk společnosti klesl o patnáct procent. Dosáhl 10,6 miliardy korun.

Matka zvýšila zisk, i když tržby klesly

O čtyři procenta nižší tržby, ale čistý zisk o osm procent výš než před rokem měl ve třetím čtvrtletí Deutsche Telekom, mateřská společnosti mobilního operátora T-Mobile.

Němeská telekomunikační společnost zvýšila svůj čistý zisk ve třetím čtvrtletí na 1,035 miliardy eur z 959 milionů eur před rokem. Společnost spolu se zveřejněním čtvrtletních výsledků potvrdila i svůj celoroční výhled.

Na poklesu tržeb o čtyři procenta na 15,6 miliardy eur se projevil o oddělení britské divize T-Mobile UK.

Zisk před úroky, zdaněním a odpisy se snížil na pět miliard z 5,5 miliardy eur před rokem. V celém letošním roce jej firma odhaduje na zhruba 20 miliard eur.

Deutsche Telekom letos vytvořil s France Télécom společný podnik v Británii, do kterého obě firmy převedly své místní mobilní operátory. T-Mobile a Orange tak ovládly společně asi 37 procent tamního trhu a jsou největším mobilním operátorem v Británii.

 

Právě se děje

Další zprávy