Škodovka jede. Za devět měsíců utržila 160 miliard

Radek Pecák Radek Pecák
27. 10. 2010 11:14
Počet zaměstnanců se letos snížil o tři stovky
Fabia letos automobilce tolik nevydělává
Fabia letos automobilce tolik nevydělává | Foto: Radek Pecák

Mladá Boleslav -  Také díky rekordnímu množství prodaných vozů docílila letos Škoda Auto v prvních devíti měsících roku 2010 v porovnání s uplynulým rokem podstatně lepších hospodářských výsledků.

Jak informoval tiskový mluvčí Rudolf Dreithaler, tržby vzrostly o 16,3 % na 160 miliard Kč. Provozní výsledek se v porovnání se stejným obdobím minulého roku výrazně zlepšil o 64,4 % a dosáhl 8 miliard Kč. Zisk po zdanění dosáhl šesti miliard korun, když vloni byl ve stejném období necelé tři miliardy.

"Pozitivní finanční výsledky prvních devíti měsíců roku 2010 jsou důsledkem trvalého a ziskového růstu podniku", zdůraznil Winfried Vahland, předseda představenstva společnosti Škoda Auto a.s.. „Nikdy předtím jsme v prvních devíti měsících roku neprodali více vozů než letos. V tomto kurzu pokračujeme. Výrazně přitom chceme přidat právě na globálních růstových trzích v Rusku, Indii a v Číně," sdělil šéf firmy.

Letos nebyl žádný nový model

Důvodů, proč se letos škodovce více dařilo vydělávat peníze, je několik. Jedním z nejdůležitějších faktorů je to, že se zvedly prodeje dražších modelů, tedy vozů superb, superb combi a yeti, což je samozřejmě z hlediska příjmů lepší než vysoké prodeje fabií vloni. Prodeje tohoto vozu naopak po skončení šrotovného v řadě zemí poklesy, což mělo za následek samozřejmě i celkové snížení prodejů na jednom z klíčových trhů, kterým je Německo.

Vyšších objemů výroby se přitom podařilo dosáhnout s menším počtem pracovníků. Na konci září pracovalo v závodech Škody 24808 zaměstnanců, což je o více než tři sta menší počet než loni touto dobou.

Škodovka také letos méně než například v loňském roce investovala. Zejména se snížily investice do zavedení výroby nových modelů. Letos totiž tato automobilka nepředstavila žádný nový model, zatímco vloni to byly yeti a superb combi. Do investic šlo letos jen 3,7 miliardy Kč, zatímco vloni to bylo přes šest miliard.  

 

Právě se děje

Další zprávy