Cena ropy roste, benzín ji nenásleduje

Marek Odstrčilík
28. 4. 2006 0:00
Praha/Istanbul - Mezinárodní agentura pro energii (IEA) nepočítá v příštích dvou letech s poklesem cen ropy.

"Pokud nedojde k obrovskému překvapení, neočekáváme v průběhu jednoho či dvou let pokles cen ropy," prohlásil hlavní ekonom IEA Fatih Birol při svém projevu v tureckém Istanbulu.

Ceny ropy minulý týden poprvé v historii překročily 75 dolarů za barel kvůli napětí kolem íránského jaderného programu, útokům na ropná zařízení v Nigérii a krizi iráckého ropného průmyslu. Tento týden se však vrátily pod 72 dolarů, píše agentura Reuters.

IEA, která je dceřiným orgánem Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), byla založena v sedmdesátých letech, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Agentura působí jako poradní orgán v otázkách ropy pro 26 průmyslových zemí světa, včetně České republiky.

Proč pohonné hmoty nezdražily víc?

I když se v minulém týdnu ropa vyšplhala na svůj historický rekord, cena pohonných hmot zůstala v Česku téměř na stejné úrovni jako před šesti lety.

Proč tedy nedošlo k razantnímu zvýšení cen pohonných hmot, když v roce 2000 stál barel ropy 23 dolarů a za benzín se platilo okolo 28 korun? V současné době se pohybuje ropa okolo 73 dolarů a benzín stojí 31 korun.

Podle Jiřího Gavory z poradenské společnosti ENA, která se zabývá energetickým trhem, cena ropy tvoří pouze třetinu ceny benzínu. "Více než polovinu konečné ceny představují daně, a to především vysoká spotřební daň a daň z přidané hodnoty."

"Zbytek pak připadá na provozní náklady rafinerie a obchodní marži distributorů a provozovatelů čerpacích stanic. Dále se musí brát v úvahu změna kurzu dolaru. V roce 2000 byl kurz kolem 40 korun za dolar a dnes je to kolem 23 korun. Z toho je patrné, že samotné zvyšování dolarové ceny ropy nemá tak silný vliv," dodává Gavor.

Čerpadlo ropného vrtu
Čerpadlo ropného vrtu | Foto: Aktuálně.cz

Ekonom Vladimír Pikora z Next Finance se domnívá, že ceny pohonných hmot neporostou nijak dramaticky. "Očekávám, že průměrná cena benzínu se bude pohybovat okolo 32 korun za litr," dodal Pikora.

"Na výslednou cenu bezínu má vliv spousta faktorů. Tím nejdůležitějším je určitě kurz koruny. Nelze tedy říct, že když ropa podraží o sto procent, tak i o sto procent zdraží benzín," řekl Pikora.

Světová ekonomika zpomalí kvůli cenám ropy

Ekonomové stále častěji vyjadřují obavu, že kvůli neustále rostoucím cenám ropy dojde ke zpomalení tempa růstu světové ekonomiky. Odhadnutý světový růst bude letos činit podle evropských a asijských ministrů financí 4,5 procenta. Loni to bylo 4,3 procenta.

"Vysoké ceny energie představují riziko pro ekonomický růst, hlavně v ekonomikách, kde úrokové sazby ovlivňují rozpočty domácností," uvádí březnová zpráva OPEC.

S tím ale někteří analytici nesouhlasí. "Dopad ceny ropy na ekonomický růst již není tak silný jako například při ropných šocích v 70. letech. Ekonomiky již na ropě nejsou tak závislé, a proto žádný zásadní dopad na českou či světovou ekonomiku neočekáváme," uvedla Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

 

Právě se děje

Další zprávy