EU v biopalivech zaostává za Amerikou

ČTK, Red eko
20. 4. 2006 11:32
Praha/Brusel - S rostoucí cenou ropy, která každodenně trhá rekordy, se stále častěji ozývají hlasy zastánců biopaliv.

Evropská unie zaostává za svými záměry ve využívání alternativ k naftě a benzinu. Biopaliva loni uspokojila jen 1,4 procenta spotřeby pohonných hmot v pětadvacítce zemí EU, což bylo daleko od dvouprocentního cíle pro rok 2005.

Spotřeba biopaliv má přitom do roku 2010 vzrůst na čtyřnásobek, tedy na 5,75 procenta. Zatímco ve výrobě bionafty má EU vůdčí postavení ve světě, v rychle rostoucí světové produkci bioetanolu zaostává za Brazílií a USA.

Bionafta je drahá

Problém je v tom, že paliva z cukerné řepy a třtiny, kukuřice či řepky dosud nemohou cenově konkurovat klasickým pohonným hmotám. A to ani v situaci, kdy cena za barel ropy přesáhla 70 dolarů. Barel bionafty je zhruba o 60 eur dražší než barel ropy.

Bioetanol by se stal konkurenceschopný až při 90 eurech za barel. Unijní směrnice proto připouští daňové úlevy či úplné osvobození od daně. Pokaždé je ale třeba předběžný souhlas Bruselu, aby státní pomoc nenarušila hospodářskou soutěž.

EK se snaží novými akčními plány a strategiemi povzbudit trh. Počítá s balíkem daňových úlev, dotací farmářům, podpory vývoje nové generace biopaliv či preferenčními celními sazbami na dovoz z rozvojových zemí.

Velký důraz na alternativní paliva klade rovněž americká vláda. Slibuje si od nich snížení spotřeby ropy, odpoutání národní ekonomiky od závislosti na zahraničních energetických zdrojích a zároveň podporu domácí zemědělské výroby.

Bush: Pryč se závislostí na ropě

V letošní zprávě o stavu Unie prezident George Bush uvedl, že do roku 2025 se má tímto způsobem nahradit 75 procent ropného dovozu. Roční spotřebu bionafty ve Spojených státech odhadovala Národní rada pro bionaftu ke konci loňského roku na téměř 190 milionů litrů, což je dvojnásobek proti roku předcházejícímu.

V Německu pokrývají biopaliva dvě procenta celkové spotřeby pohonných hmot, poptávka po nich ale kvůli vysokým cenám pohonných hmot roste, tvrdí Institut pro ekologické zemědělství.

Agentura Obnovitelné suroviny odhaduje, že do roku 2020 budou čtvrtinu celkové spotřeby paliv pokrývat biopaliva, což by znamenalo, že Německo spotřebuje 11 milionů tun biologických paliv ročně.

Evropské závody

Rakousko chce dosáhnout podílu příměsí biopaliv na benzinu 5,75 procenta již v říjnu. Nafta s příměsí metylesteru z řepkového oleje je v Rakousku u čerpacích stanic k dostání od 1. října loňského roku. Letos plánují v Rakousku dodat přibližně 223 tisíc tun bionafty, aby udrželi její podíl na celkovém množství prodaných pohonných hmot na 2,5 procenta.

Polská vláda připravuje zákon, který by měl mimo jiné osvobodit producenty biopaliv na šest let od placení daní a také vrátit rafinériím část investic. Kromě toho vláda předpokládá, že ze státního rozpočtu vrátí producentům biopaliv pětinu jejich investice.

Belgie si sice pro loňský rok naplánovala dosáhnout dvouprocentního podílu biopaliv na celkové spotřebě pohonných hmot, ale plány se zadrhly na schvalování daňových úlev. Vláda už však schválila příslušnou předlohu a od května se chystá vyhlášení veřejných zakázek v rámci EU.

Bývalý francouzský premiér Jean-Pierre Raffarin v roce 2004 řekl, že do roku 2007 se výroba biopaliv v zemi ztrojnásobí. Původní cíl dosáhnout 5,75procentního podílu biopaliv na celkové spotřebě v roce 2010 se později změnil. Raffarinův nástupce Dominique de Villepin řekl, že této hranice chce Francie dosáhnout už v roce 2008.

Biopaliva mají omezit emise skleníkových plynů o 20 až 70 procent, nabídnout nové příležitosti k obživě farmářům v EU i pomoci rozvojovým zemím. Unie již v roce 2003 zavedla zvláštní dotaci na pěstování energetických plodin 45 eur na hektar.

Tato podpora byla sice omezena na 1,5 milionu hektarů, ale i tak se jí dosud nepodařilo v plné výši vyčerpat. Při nynějším systému vyplácení dotací na ni nedosáhnou například čeští či slovenští zemědělci. EK má proto do konce roku navrhnout změny.

 

Právě se děje

Další zprávy