Čech porazil britské berní úředníky

Tomáš Fránek
26. 3. 2007 13:55
Brno - Britské úřady diskriminovaly českého občana, když mu nechtěly uznat nárok na vrácení části daní. On na ně právně vyzrál a daně získal zpět.
Ilustrační záběr.
Ilustrační záběr. | Foto: Reuters

Muž, který v Británii žije, zatímco jeho žena s dcerou bydlí v Česku, žádal několik let po sobě v Británii finanční úřad o vrácení části daní zaplacených ve Spojeném království.

Žádost však byla vždy zamítnuta. A to proto, že jeho rodina žije v České republice.

Stejná práva jako Britové

Muž se proto obrátil na systém Solvit, který je určen pro mimosoudní řešení sporů na trhu Evropské unie. Centrum zjistilo, že muž má na vracení části daní - za roky odpracované v Británii - nárok stejně jako britští občané.

"Lidé, kteří pracují ve Spojeném království, mají možnost požádat o vrácení části zaplacených daní, pokud živí rodinu," uvedlo české Solvit centrum. Muž následně část svých daní dostal zpět.

Velké Británie byla společně s Irskem a Švédskem zemí, které otevřely svůj pracovní trh pro lidi z nových členských zemí Unie ihned po rozšíření EU před třemi roky.

Čechů a Moravanů se od té doby usadilo v Británii přes dvacet tisíc. Povolení pracovat získalo na ostrovech celkem 400 tisíc lidí z nových členských zemí Unie; zdaleka nejvíc je Poláků - 264 tisíc.

Češi a Moravané si na diskriminaci v dalších zemích EU stěžují často. Solvit centrum dosud řešilo 122 případů českých občanů a podniků, z nichž úspěšně vyřešilo 90 případů.

Český taxikář tak například uspěl se stížností na diskriminační postup rakouské obchodní komory, která mu nechtěla dát povolení pro řidiče taxislužby. Takový postup byl ale diskriminační.

 

Právě se děje

Další zprávy