Siemens chce v Trutnově dalších 400 lidí

Tomáš Fránek
28. 3. 2007 18:03
Brno - Až čtyři stovky nových lidí plánuje Siemens VDO zaměstnat v Trutnově. Společnost zvažuje, že zde postaví nové výrobní haly.

Šlo by o další investici skupiny Siemens v Česku, kde firma patří s téměř šestnácti tisíci pracovníků mezi největší zaměstnavatele v zemi.

Siemens VDO, který vyrábí díly pro velké automobilky a mezi jehož zákazníky patří VW, Daimler Chrysler, GM-Opel, BMW, Ford, Scania nebo Porsche, už přitom v Trutnově působí.

Důležitá zpráva pro region

A to v prostorách původně patříčím firmě Infineon Technologies která v ní vyráběla optické kabely, konektory a další součástky.

Infineon, který je největším výrobcem čipů v Evropě, oznámil opuštění aktivit v oblasti optických vláken včetně ukončení výroby v Trutnově loni na podzim, propustil všech pět set zaměstnanců.

Firma zatím investice v Trutnově potvrdit nechce s tím, že není ještě definitivně rozhodnuto.

Z údajů potřebných pro posouzení vlivu nově budovaných továrních hal na životní prostředí ale vyplývá, že Siemens chce  v nových výrobních halách v Trutnově vyrábět dieselové pumpy pro automobilky Renault, VW a PSA.

Nové haly chce firma podle oznámení stavět v září 2007, dokončit pak v dubnu roku příštího. "Předpokládané investiční náklady jsou odhadnuty na cca 100 milionů korun," je napsáno v oznámení.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Siemens VDO už přitom loni uvedl, že chce do svého nového závodu na výrobu automobilové elektroniky v Trutnově v následujících pěti letech celkem investovat 1,2 miliardy korun.

Pro region je příchod Siemensu velmi důležitý. Trutnovsko je totiž nyní regionem s nejvyšší nezaměstnaností v Královehradeckém kraji. Bez práce je v okrese přes 5200 lidí.

Gigant hledá zaměstnance

Siemens VDO má výrobní závody v Brandýse nad Labem, Trutnově, Adršpachu a Frenštátě pod Radhoštěm. Ve Frenštátě vzniká nové vývojové a výzkumné centrum firmy.

Zastoupení společnosti Siemens v České republice bylo obnoveno v roce 1990. V současné době patří Siemens s více než 15 800 pracovníky mezi největší zaměstnavatele v Česku.

Firma už na konci minulého roku oznámila, že chce do letošního září zvýšit počet zaměstnanců o více než 1500 lidí.

"Hledáme nové kolegy v podstatě na všechny pozice. Uplatnění najdou jak kvalifikované dělnické profese, tak konstruktéři, vývojáři, projektoví manažeři nebo účetní," řekl generální ředitel Siemens ČR Pavel Kafka.

 

Právě se děje

Další zprávy