Británie vyváží nezaměstnanost. Cizinci odjíždějí

Ekonomika Ekonomika
29. 10. 2008 14:58
Británie vyváží nezaměstnanost do Evropy
Londýn je cizinců plný. Řada z těch, co do Británie přišli pouze za prací, se vrací domů.
Londýn je cizinců plný. Řada z těch, co do Británie přišli pouze za prací, se vrací domů. | Foto: Ondřej Besperát

Londýn - Na ostrovech hledali práci za více peněz a lepší životní úroveň. Nyní se milion cizinců pracujících ve Velké Británii vrací domů.

Může za to stagnující britská ekonomika a rostoucí nezaměstnanost, která dosahuje téměř dvou milionů, píše deník Daily Telegraph.

Předpověď zveřejnil předseda britské vládní komise pro rovnoprávnost a lidská práva Trevor Phillips.

Nezaměstnanost vyvezeme do EU

"Novodobé přistěhovalectví nám v případě nezaměstnanosti dává do rukou mocnou zbraň. Po pravdě, ještě tento rok vyvezeme naši nezaměstnanost do zbytku Evropské unie," prohlásil. "Pokud by pracující cizinci neodešli, byly by v Británii spíše tři miliony než dva miliony nezaměstnaných."

Podle expertů ještě do konce tohoto roku zasáhne Velkou Británii největší vlna odchodu imigrantů. Od rozšíření Evropské unie v roce 2004 přišlo do Británie z východní Evropy přes 800 tisíc lidí za prací.

Některé odhady říkají, že se zpět vrátilo již půl milionu lidí. Británie pro ně ztratila ekonomickou přitažlivost i posledním poklesem kurzu libry.

Statisíce Poláků se vracejí domů

Nejpočetnější skupinu pracujících ve Velké Británii tvoří Poláci. I ti se však vracejí domů.

Polské úřady odhadují, že za poslední rok odešlo zpět nejméně 100 tisíc Poláků. Dalších 400 tisíc by mohlo Velkou Británii opustit v nadcházejících dvanácti měsících, tvrdí.

Foto: Aktuálně.cz

Velká Británie byla společně s Německem nejvyhledávanější destinací také pro české občany, ale jejich počet je v porovnání s Polskem zanedbatelný.

Navíc Čechům se už práce v zahraničí přestává dávno vyplácet, hlavně kvůli silné koruně.

Češi jsou také celkově málo ochotní stěhovat se za prací do ciziny. V původních patnácti zemích EU pracuje 43 tisíc Čechů, tedy zhruba 0,4 procenta české populace, což je výrazně méně, než kolik odešlo za prací na Západ Slováků nebo Poláků.

 

Právě se děje

Další zprávy