Británie chce omezit úniky daní přes zprostředkovatele

ČTK ČTK
16. 3. 2013 18:53
Přes 100 000 lidí je zaměstnáno prostřednictvím agentur sídlících v daňových rájích

Londýn - Británie odstraní mezeru v zákoně, která umožňovala části zaměstnanců vyhýbat se placení daně z příjmu pomocí zahraničních zprostředkovatelů. Oznámilo to tamní ministerstvo financí.

Více než 100 000 lidí pracujících v britských podnicích je podle ministerstva zaměstnáno prostřednictvím personálních agentur sídlících v daňových rájích. Británie tak na dani z příjmu přichází ročně o téměř 100 milionů liber (tři miliardy korun).

Tato praxe se týká zejména přechodných agenturních pracovníků, jako jsou učitelé, zdravotní sestry či posádky ropných plošin. Pracovníci v mnoha případech netuší, že za ně daň z příjmu nikdo neplatí a že mohou přijít o některé sociální výhody.

Změny v zákoně podle ministerstva vstoupí v platnost od dubna příštího roku. Ministr financí Danny Alexander představí podobu změn ve středu při prezentaci vládních rozpočtových plánů. "Britské podniky zaměstnávající britské pracovníky musí platit britské daně. Je to jedna z částí většího balíku, který v rámci rozpočtu představíme příští týden," uvedl ministr.

Placení daní se v Británii podobně jako v dalších evropských zemích stalo důležitým tématem v důsledku snahy o snižování rozpočtového deficitu.

Nadnárodní společnosti, například Starbucks, Amazon a Google, jsou v Británii kritizovány, že využívají právních kliček ke snížení své daňové zátěž, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy