Obavy z brexitu zvyšují zájem investorů o zlato, ceny ještě porostou

ČTK ČTK
19. 6. 2016 21:26
Ceny zlata nadále stoupají. Zvyšují je i obavy z odchodu Británie z Evropské unie. Aktuální cena se pohybuje okolo 1300 dolarů (31180 Kč) za troyskou unci a má stále stoupat. Výš než nyní byla cena naposledy před dvěma lety.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Londýn - Nejistota na světových trzích před čtvrtečním referendem o budoucnosti Británie v Evropské unii zvyšuje zájem o zlato, píše agentura Bloomberg. Cena kovu se v minulých dnech vyšplhala na zhruba 1300 dolarů (31180 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu), což je nejvyšší úroveň za téměř dva roky. Takzvané hedgeové fondy, určené převážně pro bohatší investory, nyní sázejí na to, že cena se bude zvyšovat i nadále.

Údaje americké Komise pro obchodování termínových kontraktů na komodity (CFTC) ukázaly, že během týdne do minulého úterý zvýšili manažeři fondů sázky na růst cen zlata o 29 procent. Počet těchto kontraktů byl druhý nejvyšší v historii a příliš nescházelo do rekordu ze srpna 2011. O měsíc později se tehdy cena zlata vyšplhala na rekordních více než 1923 dolarů za troyskou unci.

Ceny zlata se zvyšují už tři týdny v řadě, což je nejdelší takové období od února. Oproti tomu v květnu ceny zlata klesaly. Investoři očekávali, že americká centrální banka (Fed) znovu zvýší úrokové sazby, a jejich zájem o zlato klesl. Šéfka Fedu Janet Yellenová ale před několika dny řekla, že k rozhodnutí ponechat sazby beze změny přispěla i hrozba takzvaného brexitu, tedy vystoupení Británie z Evropské unie.

"Pravděpodobnost růstu ceny zlata je vyšší než pravděpodobnost jejího poklesu," upozornil hlavní analytik investiční společnosti GoldMoney Josh Crumb, který se v kancelářích firmy v Torontu podílí na správě investic za 1,7 miliardy USD (přes 40 miliard Kč). "Aby cena zlata klesla, museli by zvýšit úrokové sazby víc, než trh očekává. A to je podle mě velmi nepravděpodobný scénář," citovala jej agentura Bloomberg.

Brexit by podle Yellenové mohl nepříznivě ovlivnit vyhlídky americké ekonomiky. Kvůli tomu se zvýšil zájem o drahé kovy, které jsou považovány za bezpečné útočiště v dobách nejistoty a za uchovatele hodnoty.

 

Právě se děje

Další zprávy