Bič bankrotu nad Delta Airlines zmizel. Po 2 letech

Red eko
30. 4. 2007 14:12
Na restrukturalizaci doplatilo 6 tisíc zaměstnanců
Foto: Reuters

New York - Třetí největší americké aerolinky si oddechly. Po dvou letech se dostaly z  bankrotového režimu. Oznámilo to dnes vedení Delta Airlines.

Společnost v rámci restrukturalizace propustila šest tisíc zaměstnanců, prudce snížila náklady a omezila svoji kapacitu.

"Prostřednictvím restrukturalizace jsme úspěšně napravili svou bilanci, zlepšili dojem zákazníků, rozšířili systém mezinárodních linek a vybudovali platformu pro budoucí úspěch," řekl generální ředitel společnosti Gerald Grinstein.

S rozhodnutím opustit bankrotovou ochranu a stát se opět nezávislou společností již dříve souhlasilo více než 95 procent věřitelů aerolinek a minulý týden ho schválil také soud. Delta požádala o bankrotovou ochranu 14. září 2005.

Miliardové ztráty

Její dluh v té době činil téměř 19 miliard dolarů a za roky 2001 až 2005 vykázala ztrátu 7,5 miliardy dolarů, hlavně kvůli vysokým nákladům a nízkým cenám letenek.

V posledních měsících se však situace firmy zlepšila. Letos společnost očekává hrubý zisk bez zahrnutí mimořádných položek a nákladů na restrukturalizaci 816 milionů dolarů ve srovnání s loňskou ztrátou 452 milionů dolarů.

Delta věří, že výsledkům pomůže její expanze na lukrativní zahraniční trhy a nižší náklady. Firma nyní zaměstnává 47 tisíc lidí. Před vyhlášením bankrotu jich měla 53 tisíc. Od ledna 2001 propustila už 33 tisíc zaměstnanců.

Delta také za dobu bankrotové ochrany omezila kapacitu na domácím trhu a zvýšila lety do Latinské Ameriky a na Blízký východ.

Delta je stejně jako česká letecká firma ČSA členem letecké aliance SkyTeam.

 

 

Právě se děje

Další zprávy