Belgický vlastník ČSOB prodělal 22 miliard

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
6. 11. 2008 10:20
Banka ve třetím čtvrtletí hospodařila se ztrátou 906 milionů eur
Generální ředitel André Bergen zůstává optimistou.
Generální ředitel André Bergen zůstává optimistou. | Foto: Reuters

Brusel - Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC, která vlastní českou ČSOB, oznámila obří ztrátu.

Ve třetím čtvrtletí hospodařila se ztrátou 906 milionů eur (22 miliard korun). Hlavní podíl na tom má odpis investic v hodnotě 1,4 miliardy eur, oznámila dnes firma.

Bergen věří východní Evropě

Generální ředitel André Bergen potvrdil, že hospodaření firmy bylo podpořeno investicemi ve střední a východní Evropě.

Společnost se podle jeho slov bude i nadále soustředit na tento region a na posilování pozice na belgickém trhu. "Navzdory obtížnému klimatu byly komerční výsledky uspokojivé, a to zejména ve východní Evropě," řekl Bergen.

KBC kvůli neuspokojivému vývoji požádala minulý měsíc belgickou vládu o navýšení kapitálu o dalších 3,5 miliardy eur. Bergen přesto investory i širokou veřejnost ujistil, že banka je solventnější, než je v oboru obvyklé.

Foto: Aktuálně.cz

Kapitál posilujeme z prozíravosti, tvrdí Bergen

"Kapitálové trhy v současné době mají na finanční kondici vyšší požadavky," objasnil důvod, proč banka k půjčce od státu sáhla.

"V tomto kontextu je prozíravé aktivně posílit náš kapitál, abychom konsolidovali a posílili svou pozici vůči konkurenci. Prospěje to našim klientům, akcionářům i zaměstnancům," stálo v jeho prohlášení.

KBC patří mezi přední evropské finanční skupiny. Působí zejména v Belgii, zemích střední a východní Evropy a v Rusku a její tržní kapitalizace činí kolem 20 miliard eur. Skupina zaměstnává více než 60 tisíc lidí a má 12 milionů klientů.

 

Právě se děje

Další zprávy