BBC chce v ČR vysílat aspoň v angličtině

čtk, eko
23. 1. 2006 13:18
Praha - Britská BBC opět požádala českou Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, zda jí umožní v České republice vysílat pouze v anglickém jazyce. České vysílání BBC skončí za několik dní.

  • O konci "české" BBC čtěte ZDE

"Žádost jsme na radu podali ve velice podobném znění jako tu první," řekl dnes ČTK Vít Kolář, šéfredaktor české redakce BBC a jednatel společnosti BBC Radiocom, která vlastní licenci na vysílání prostřednictvím 12 vysílačů v ČR. Licenci získala firma od RRTV v roce 1998 a podle údajů rady platí do roku 2012.

V současné době již česká redakce, která ještě nedávno vyráběla pět hodin vysílání denně a v ostatním čase přebírala "mateřský" program BBC, nabízí pouze zprávy v češtině. Publicistika v češtině skončila před Vánoci, zprávy v českém jazyce bude BBC vysílat do konce ledna.

První žádost podala BBC na podzim poté, co vedení zahraničního vysílání BBC World Service rozhodla o zrušení deseti národních redakcí včetně české či slovenské. Změny, které sama firma označuje za největší ve své sedmdesátileté historii, mimo jiné podle plánů BBC povedou k vytvoření arabské zpravodajské televize BBC.

Žádost posléze BBC stáhla, neboť se objevila možnost zachovat české vysílání BBC pod komerční divizí BBC Worldwide. Zachovat češtinu se však nakonec nepodařilo a posledního ledna tak český jazyk po 66 letech z vysílání BBC zmizí.

Kolář uvedl, že druhou žádost doplnili o dopisy posluchačů, vyjadřující nesouhlas se zrušením českého vysílání BBC; zhruba polovina by ale ocenila, kdyby byl v ČR dostupný alespoň anglický program BBC.

 

Právě se děje

Další zprávy