Wave - přísně tajné veřejnoprávní rádio

Milan Duda
11. 1. 2006 0:00
Praha - V pátek třináctého ve 13.13 přesně vypustí Český rozhlas do éteru novou stanici pro mladé. Tajemné datum spuštění zatím doprovází i tajemná vyjádření tvůrců.
Rádio Wave má být mladé a dynamické
Rádio Wave má být mladé a dynamické | Foto: Profimédia

Jisté je jedno: Radio Wave bude vysílat na internetu, digitálně a částečně využije také klasickou frekvenci VKV.

O pečlivě utajovaném projektu ČRo 4 začalo rádio uvažovat už před mnoha lety. Do loňského jara se o něm ve veřejnoprávním rozhlase spíše jen mluvilo.

"Horečnou aktivitu nastartoval Václav Kasík (ředitel rozhlasu, pozn. red.) až těsně před květnovou  volbou generálního ředitele ČRo. Místo dlouhodobé a koncepční přípravy projektu založeného na přesných datech a průzkumech se tedy vybíralo a připravovalo co nejrychleji," říká zdroj blízký novému kanálu, který si nepřál být jmenován, jelikož není oprávněn mluvit s tiskem.

Wave spláchne ČRo Region

Pro vysílání Rádia Wave odebral Český rozhlas frekvenci 100,7 FM stanici ČRo Region, Středočeský kraj. "Rozhodnutí o odejmutí vysílače bez náhrady přišlo jen asi tři měsíce před koncem roku. Pokud by se v rozhlase pracovalo opravdu koncepčně, musely by se přece zároveň řešit náhradní frekvence pro Region," dodává člověk, který má o projektu podrobné informace.

ČTĚTE: Na koho útočí Radio Wave

Richard Medek, ředitel ČRo Region, však odmítá, že by o projektu nevěděl v dostatečném předstihu: "Vždycky je něco za něco. Stanice pro mladé tady chyběla a mluvilo se o ní už dlouho," vysvětluje Medek.

Připouští nicméně, že výpadek vysílače Cukrák bude pro jeho stanici znamenat úbytek posluchačů. Množství neumí odhadnout. Časem by měl být signál ČRo Region ve středních Čechách posílen signálem jiných vysílačů a rozhlas žádá také o přidělení dalších pokrývacích frekvencí.

Na internet bez domény?

Český rozhlas si pro své - internetové - rádio včas nezaregistroval adekvátní internetovou doménu. Adresa www.radiowave.cz je obsazená.

Teprve na přelomu roku koupil rozhlas doménu www.wave.cz od podnikatele Jiřího Mikuly, který podrobnosti dohody odmítl komentovat. Pokrytí nové stanice má posílit rozšíření vysílání digitálního multiplexu A o Ostravu.

V něm už nyní Český rozhlas vysílá zpravodajské Rádio Česko, ČRo D-Dur (vážná hudba) a ČRo Leonardo (populárně-vzdělávací program).

Téměř bez reklamy

Jelikož je Wave registrovaný jako regionální veřejnoprávní stanice, smí vysílat pouze pět minut reklamy denně. Podle Aleše Laníka z agentury Arbomedia, která reklamu Českého rozhlasu prodává, zatím není ani tento čas prodán. Specifická cílová skupina by však podle něj měla v budoucnu přitáhnout pozornost řady firem.

Prostřednictvím vysílače Cukrák, který pokrývá Prahu a střední Čechy, se bude Wave snažit oslovit na 290 tisíc potenciálních posluchačů příslušného věku. Podle Laníka je však reálné, že v prvních týdnech bude poslechovost v tomto regionu dosahovat jen 5 až 15 tisíc lidí. Posluchačů na internetu by mělo být méně.

 

Právě se děje

Další zprávy