Analytici obavami o benzín zdražují ropu

Michal Najman
8. 4. 2006 0:00
Paříž - Cena ropy klesla ze čtvrtečního dvouměsíčního maxima. Analytici se však stále obávají, že výroba benzínu nebude stačit vysoké letní poptávce, a to drží cenu ropy na vysoké úrovni.

Cena ropy ve čtvrtek dosáhla hodnoty 67,94 dolarů, což bylo dvouměsíční maximum. Nejvýše letos byla 30. ledna, kdy se vyšplhala až na 69,20 dolarů. Od počátku roku se cena zvýšila o 14 procent.

Hlavní důvod letošního růstového trendu cen ropy je obava analytiků,  že výrobci nebudou stačit produkovat dostatek benzínu, aby uspokojili letní poptávku.

Ta začíná vrcholit koncem května a upadá na začátku září.

Absolutní rekord v ceně ropy byl stanoven 30. srpna minulého roku a pojí se k ničivému hurikánu Katrina. Ten poškodil mnohá ropná zařízení v mexickém zálivu. Ropa se tehdy dostala na svůj absolutní rekord 70,85 dolarů.

Cena ropy klesla, drží se však vysoko

Důvodem pro současný pokles ceny ropy je uklidnění situace v Nigérii. "Nigerijská produkce se vrátí do normálu začátkem příštího měsíce," prohlásil na pařížské ropné konferenci Edmund Daukoru, nigerijský ropný ministr a zároveň prezident Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

"Cena ropy silně rostla na začátku týdne," řekl agentuře Bloomberg Bruce Evers, ropný analytik z londýnské společnosti Investec Securities. Zprávy z Nigérie "uklidnily cenu".

Zpracovatelům ropy se nedaří opravovat a udržovat stávající rafinérie. Minulý týden bylo v provozu 85,9 procent kapacity, což znamenalo pokles o 1,1 procenta oproti týdnu předtím. Agentura Bloomberg na základě výzkumu u 13 analytiků předpověděla, že bude fungovat 87,3 procenta.

Údržba rafinérií probíhá obvykle od února do března, aby bylo vše připraveno na letní špičku. Loni touto dobou již pracovalo 97,3 procenta kapacity.

"Čísla naznačují, že rafinérie mají s obnovou zařízení problémy," řekl Phil Flynn, viceprezident Alaron Trading Corp., která sídlí v Chicagu.

Ropa se drží na vysokých hodnotách také díky situaci v Íránu. Na něj je veden mezinárodní tlak kvůli jeho jadernému programu a investoři se obávají, že by mohl omezit dodávky ropy. Írán je druhý největší exportér ropy sdružený v OPEC.

 

Právě se děje

Další zprávy