Americký Kongres zachraňuje hypoteční úřady

Redakce EKO, Reuters
24. 7. 2008 10:25
Pětadvacet miliard má pomoci lidem ve splácení
Foto: Reuters

Washington - Pomoc americkým hypotečním úřadům Freddie Mac a Fannie Mae je na cestě. Sněmovna reprezentantů schválila plán na podporu trhu s bydlením.

Majitelům domů, kteří mají problémy se splácením hypoték, se tak dostane potřebné pomoci, tvrdí americké Ministerstvo financí, které plán vypracovalo.

Plán v dolní komoře Kongresu podpořilo 272 poslanců, proti bylo 152. Nyní jej musí schválit Senát a podepsat prezident George Bush. Ten již prohlásil, že přes počáteční pochybnosti nehodlá návrh vetovat.

Nejednotná podpora

Bushovi stejně jako řadě republikánů se nelíbilo, že návrh počítá s poskytnutím 3,9 miliardy dolarů městským částem na vykoupení a opravy domů, které majitelé museli kvůli nespláceným hypotékám opustit.

A rozpočtový výbor Kongresu už vypočítal, že záchrana agentur Freddie Mac a Fannie Mae přijde daňové poplatníky na 25 miliard dolarů.

Bílý dům přesto plán podporuje.

"Pozitivním dopadem návrhu bude větší víra ve finanční trhy," prohlásila mluvčí Dana Perinová.

Freddie Mac a Fannie Mae vlastní či garantují téměř polovinu všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. Celkový objem úvěrů se pohybuje kolem 12 bilionů dolarů, z toho na obě agentury připadá zhruba pět miliard USD.

Americký trh s bydlením zažívá od loňska hlubokou krizi, klesají prodeje, výstavba i ceny domů. Krize stahuje dolů celou americkou ekonomiku.

 

Právě se děje

Další zprávy