Americké velkobanky jdou na krizi s tučným fondem

hej
12. 11. 2007 12:45
Investoři se bojí rizikových aktiv
Jednodolarovky jsou pro většinu Američanů lepší než kovová mince téže hodnoty. Tento týden začne další pokus to změnit: vyjde nová série mincí s portréty bývalých prezidentů. Zahodí kvůli tomu Američané svou oblibu papírových bankovek?
Jednodolarovky jsou pro většinu Američanů lepší než kovová mince téže hodnoty. Tento týden začne další pokus to změnit: vyjde nová série mincí s portréty bývalých prezidentů. Zahodí kvůli tomu Američané svou oblibu papírových bankovek? | Foto: Reuters

New York - Tři největší americké banky, Citigroup, Bank of America a JPMorgan Chase se dohodly na vzniku fondu v hodnotě 80 miliard dolarů, který má pomoci obnovit důvěru investorů v krátkodobé úvěry. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg.

Původní návrh vzešel od amerického ministra financí Henryho Paulsona, podle kterého by měl fond odkoupit aktiva v hodnotě zhruba 320 miliard dolarů od takzvaných SIV - společností, které jsou zpravidla založené bankou za účelem investic do rizikovějších aktiv.

Bankovní giganti chtějí mít fond v provozu již do konce letošního roku. SIV totiž v současné době nejsou schopné získat pomocí krátkodobých úvěrů finance na investování do dlouhodobých aktiv, protože hypotéky poskytované rizikovým klientům jsou ztrátové a investoři se uchylují raději k bezpečnějším vládním dluhopisům.

Banky doufají, že plán si důvěru klientů získá i přes předpovědi analytiků z Deutsche Bank. Ti tvrdí, že ztráty na trhu hypoték pro rizikové klienty mohou dosáhnout po celém světě částky 400 miliard dolarů.

SIV celosvětově hospodaří s aktivy v hodnotě zhruba 300 miliard dolarů. Od konce letošního července však v boji o získání krátkodobých úvěrů přišly bezmála o 75 miliard dolarů.

Čtěte dále:

Citigroup je bez vedení, její šéf rezignoval

 

Právě se děje

Další zprávy