Citigroup je bez vedení, její šéf rezignoval

Red eko, reuters
5. 11. 2007 10:30
Odchod kvůli odpisům za 11 miliard dolarů

New York - Charles Prince, generální ředitel americké Citigroup, rezignoval na svou funkci. Stal se obětí úvěrové krize, která v létních měsících vrcholila v USA na hypotečním trhu. Informovala o tom agentur a Reuters.

Banka již také uvedla, že zřejmě odepíše ztrátové investice asi za 11 miliard dolarů (tj. asi 20 miliard korun). 
 
"Jsem zodpovědný za chod obchodů. Kvůli rozsahu odpisů je rezignace jediným čestným řešením, které jako výkonný ředitel mohu navrhnout. To jsem také správní radě sdělil," cituje agentura z prohlášení, které Prince rozeslal zaměstnancům.

Citigroup už ve třetím čtvrtletí odepsala ztrátové investice v objemu okolo 6 miliard dolarů a podle analytiků to stále nenjí konečná suma. S odpisy za 11 miliard dolarů ale nepočítal nikdo.

Citigroup je největší společností finančních služeb ve Spojených státech. Poskytuje zejména bankovní služby. Prince zastával funkci předsedy správní rady i výkonného ředitele.

Prozatímním výkonným ředitelem bude sir Win Bischoff, který řídí evropskou součást Citigroup, funkci předsedy správní rady převezme bývalý ministr financí USA Robert Rubin, který je teď členem řídícího týmu Citigroup.

Další odpisy, k nimž se nyní banka chystá, vyčíslila na pět až sedm miliard dolarů po zdanění. To odpovídá zisku banky za tři až čtyři měsíce. Pět až sedm miliard dolarů po zdanění je přibližně osm až 11 miliard USD před zdaněním.

ČTĚTE VÍCE

 

 

Právě se děje

Další zprávy