Americké ministerstvo vyšetřuje ratingovou agenturu S&P

Ekonomika Ekonomika
18. 8. 2011 9:36
Ministerstvo spravedlnosti zajímá, jak agentura hodnotila hypoteční dluhopisy před krizí
Vyšetřování agentury se snížením ratingu nesouvisí. Ilustrační foto.
Vyšetřování agentury se snížením ratingu nesouvisí. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington - Ještě dříve, než agentura Standard&Poor's připravila poprvé v dějinách Spojené státy o  úvěrový rating AAA, začalo ji vyšetřovat americké ministerstvo spravedlnosti.

Zajímal jej postup při hodnocení hypotečních dluhopisů v době před finanční krizí. Infomrovala o tom agentura AP s odvoláním na deník The New York Times.

Přestože vyšetřování se snížením ratingu nesouvisí, rozvířila zpráva o něm politickou scénu a podle deníku někteří vládní představitelé začali zpochybňovat postupy, věrohodnost i kompetentnost agentury.

Fitch Ratings adresovala USA varování

Agentura S&P's snížila Spojeným státům jejich úvěrový rating o stupeň na AA+. Americké dluhopisy podle ní již nejsou bez rizika. Může za to prý "propast mezi politickými stranami", která snížila důvěru ve schopnost vlády spravovat finance země.

Ostatní dvě klíčové ratingové agentury Moody's Investors Service a Fitch Ratings naopak začátkem měsíce potvrdily úvěrový rating Spojených států na nejvyšším možném stupni. Fitch Ratings však zároveň varovala, že USA musí snížit dluhovou zátěž, aby se vyhnuly brzkému zhoršení ratingu.

 

Právě se děje

Další zprávy