Fitch: Trh USA je zdravý, nemáme důvod měnit rating

Tereza Holanová Tereza Holanová
16. 8. 2011 17:15
Snížení ratingu hrozí v případě, že se USA nepodaří snížit dluh
Foto: Reuters

New York, Londýn - Agentura Fitch ponechala Spojeným státům nejvyšší možný rating AAA.

Ekonomiku USA označila za pružnou, zdravou a dostatečně diverzifikovanou s flexibilním měnovým kurzem a úrokovými sazbami, které zemi umožňují překonat tržní šoky.

Očekávaný výhled je podle agentury stabilní.

"Naše rozhodnutí odráží skutečnost, že hlavní pilíře schopnosti USA dostát svým finančním závazkům zůstávají beze změny," uvedla agentura ve své zprávě.

Fitch zdůrazňuje, že USA zůstávají jedním z nejproduktivnějších trhů světa, co se týká úrovně příjmů na obyvatele. Ten je výrazně vyšší než prostřední hodnota ve všech zemích, které nejvyšší rating mají.

USA zadluženost zvládnou

Fitch se ve svém hodnocení zaměřuje především na schopnost země splácet dluhy, což USA podle vyjádření společnosti zvládne.
Agentura připomíná, že nezanedbatelná část současného zadlužení v USA vznikla během krizových let poté, co americká vláda vynaložila horentní sumy na sanaci domácí ekonomiky.

Hodnota záchranných balíčků činila téměř dva biliony dolarů. Kromě programu TARP, který sloužil na záchranu finančních skupin a ohrožených automobilek, vláda podpořila i pojišťovnu A.I.G., skupinu Citigroup nebo Bank of America.

Aktuálně činí dluh americké vlády 14,6 bilionu dolarů (v přepočtu 247,9 bilionu Kč). Podle předpokladů agentury bude letos představovat 94 procent HDP, což bude nejvyšší hodnota ve všech zemích s prvotřídním ratingem.

Agentura ovšem USA zároveň varovala. Pokud se veřejný dluh nepodaří snížit, Spojené státy se zhoršení ratingu nevyhnou.

Druhá ze tří hlavních ratingových společností tak nenásledovala agenturu Standard & Poor´s, která hodnocení  USA v prvním srpnovém týdnu snížila na AA+.

Tento krok vyvolal na trzích obavy z druhého dna globální krize a podpořil paniku na akciových trzích, které minulý týden kolísaly nejvíce od roku 2008.

Zbývající skupina Moody´s se ke snížení ratingu USA zatím rovněž neuchýlila, výhled do budoucna však označila za negativní.

 

 

Právě se děje

Další zprávy