Alitalia bude zachráněna. Jak? To je zatím tajné

Redakce EKO, Reuters
25. 7. 2008 16:50
Slogan "Miluji Itálii, létám s Alitalií" má přinést úspěch
Zachrání Alitalii tajný investor?
Zachrání Alitalii tajný investor? | Foto: Alitalia

Řím - Silvio Berlusconi našel potřebný kapitál pro provoz letecké společnosti Alitalia. Kdo je tajemným investorem, však neuveřejnil.

"Pracuji na tom. Nyní máme dvě věci: potřebný kapitál a slogan Miluji Itálii, létám s Alitalií," řekl Berlusconi po dnešním zasedání vlády.

Řešení hledá italský kabinet již dlouho. Ministr průmyslu Claudio Scajola počátkem týdne uvedl, že plán, který má vyřešit další budoucnost firmy, je téměř hotov.

Předpokládá se, že banka Intesa Sanpaolo navrhne, aby aerolinky byly umístěny pod mimořádnou správu, a poté se oddělí její zdravé divize, do kterých budou moci zájemci investovat, píše agentura Reuters.

Situace v Alitalii je však kritická a společnost přežívá pouze díky finanční pomoci italské vlády. Loni hospodařila se ztrátou 495 milionů eur (11,7 miliardy Kč).

Vláda má v Alitalii 49,9 procenta akcií, které se už několikrát pokusila prodat. Naposledy se o italskou leteckou ikonu zajímaly aerolinky Air France - KLM, ale jednání zkrachovala kvůli nesouhlasu italských odborů.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy