Korupce, vraždy, drogy? Únik dat odhaluje podezřelé miliardy v bance Credit Suisse

Zahraničí Zahraničí
20. 2. 2022 18:35
Masivní únik finančních údajů od neznámého whistleblowera, který zveřejnil interní dokumenty švýcarské banky Credit Suisse, odhaluje podle německého deníku Süddeutsche Zeitung přibližně 100 miliard švýcarských franků (cca. 2,3 bilionu korun), které mohou být spojeny s nezákonnými praktikami - korupcí, vraždami nebo obchodem s lidmi. Jedna z největších soukromých bank na světě obvinění odmítá.
Ilustrační obrázek.
Ilustrační obrázek. | Foto: Reuters

Podle německého deníku Süddeutsche Zeitung a britského Guardianu jde o utajené peníze klientů po celém světě, kteří jsou podezřelí z válečných zločinů, obchodů s lidmi, pašování drog, praní špinavých peněz, korupce i dalších závažných zločinů. Nejstarší účty vznikly podle novinářů před desítkami let, většina ale až po roce 2000. 

Únik dat naznačuje, že banka spravovala například peníze pašeráka lidí z Filipín, hongkongského finančníka, podezřelého z úplatkářství, miliardáře, který si objednal vraždu své milenky, libanonské popové hvězdy nebo úředníků, kteří se podíleli na rozkrádání státní těžební společnosti z Venezuely. Některé dokumenty se podle novinářů týkají také podezřelých vatikánských investic do nemovitostí v Londýně. 

Detaily účtů zhruba 30 000 klientů švýcarské banky Credit Suisse předal novinářům před rokem neznámý whistleblower, který označil jejich utajení - s ohledem na možná podezření ze zločinů - za neudržitelné.

"Švýcarské zákony o bankovním tajemství považuji za nemorální. To, co vypadá jako ochrana (finančního) soukromí je ve skutečnosti jen fíkovým listem pro zakrytí odporné spolupráce švýcarských bank s těmi, kteří obcházejí zákony," uvedl zdroj. Není jasné, zda je o jednotlivce nebo skupinu lidí.

Redakce Süddeutsche Zeitung uvedla, že infromace obdržela zhruba před rokem anonymně prostřednictvím zabezpečené digitální schránky. Za data neposkytla žádné platby ani sliby. Data následně zkoumala spolu s desítkami dalších médií a mezinárodní investigativní sítí OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Credit Suisse v prohlášení pro média uvedla, že "důrazně odmítá obvinění a narážky týkající se obchodních praktik banky". Podle ní je 90 procent zmiňovaných bankovních účtů již nefunkčních nebo v procesu uzavírání po předchozím opakovaném prověřování klientů. 

Případ znovu otevřel diskusi o praktikách známé finanční skupiny, která v minulosti ubezpečovala veřejnost, že klienty s nejasnou nebo podezřelou minulostí odmítá. Podle Credit Suisse jsou obvinění "převážně historická" a "popis těchto záležitostí je založený na částečných, nepřesných nebo vybraných informacích vytržených z kontextu, což vede k tendenčnímu výkladu obchodního chování banky".

VIDEO:  Pavla Holcová o podezřelých transakcích premiéra Babiše. 

Hosty jsou Pavla Holcová z Investigace.cz, poslanec KSČM Jiří Dolejš, animátoři Denisa Grimmová a Jan Bubeníček a herečka Veronika Khek Kubařová. | Video: Martin Veselovský, Daniela Písařovicová
 

Právě se děje

Další zprávy