Stavebnictví v červenci kleslo, kvůli loňským povodním

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
8. 9. 2014 9:41
Loni v červenci stavebnictví jedinkrát rostlo. Letos je to naopak, stavební výrobě se začíná dařit a vykazuje většinou růst.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Stavebnictví v červenci kleslo meziročně o 3,7 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se stavební produkce snížila o 5,2 procenta. Důvodem poklesu je srovnání s loňským červencem, kdy se opravovalo po povodních a stavebnictví tehdy dosáhlo jediného růstu v roce.

Letos se naproti tomu stavební výrobě začíná dařit a vykazuje většinou růst. Naposledy v červnu to bylo o šest procent.

Čerstvé údaje Českého statistického úřadu ukazují, že pokles výroby se projevil především v pozemním stavitelství, které meziročně kleslo o 7,8 procenta.

Výrazně zpomalilo tempo růstu počtu zahájených bytů, a to z červnových 45 procent na 22,9 procenta v červenci. Rovněž inženýrské stavitelství zpomalilo růst na 6,2 procenta.

Stavebnictví letos v červenci zaměstnávalo o čtyři procenta lidí meziročně méně. Jejich mzda vzrostla o 1,8 procenta na 30 975 korun.

Stavební výroba od počátku roku vykazuje nárůsty. Výjimkou byl květen, kdy stavebnictví po revizi údajů nestagnovalo, ale kleslo o 0,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy