Průmysl příjemně překvapil, statistici ale brzdí nadšení

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 8. 9. 2014 9:48
Průmyslová výroba v červenci rostla meziročně téměř o desetinu. Podle statistiků ale data mohou zkreslovat celozávodní dovolené.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha – Český průmysl v červenci výrazně rostl. Průmyslová produkce meziročně vzrostla reálně o 8,6 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o šest procent. Ve srovnání s předchozím měsícem byla po vyloučení sezónních vlivů vyšší o 0,7 procenta, oznámil Český statistický úřad.

"Jedná se o pozitivní překvapení, které potvrzuje, že se českému průmyslu dařilo dobře i na začátku třetího čtvrtletí. Čekáme, že expanze bude pokračovat, ale jak naznačují předstihové indikátory a vývoj evropské ekonomiky, tato expanze pravděpodobně ve druhé polovině roku zpomalí," říká Michal Brožka, hlavní analytik Raiffeisenbank.

Tahounem jsou tradičně auta

Největším tahounem růstu byl tradičně průmysl spojený s výrobou aut. Odvětví "výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů" rostlo meziročně o 46,6 procenta a k celkovému meziročnímu růstu přidalo 6,3 procentního bodu.

Statistici ale upozornili, že výsledky za prázdninové měsíce mohou být ovlivněny přesuny celozávodních dovolených mezi červencem a srpnem. Informace o některých významných podnicích potvrzují, že tento jev nastal i v letošním roce, uvedl Český statistický úřad. Meziroční srovnání to ovlivňuje zejména právě v produkci aut.

Výrazně více zakázek

Příjemně překvapila i hodnota nových zakázek. K jejich červencovému meziročnímu růstu o 17,6 procenta přispěly jak zakázky ze zahraničí, které se zvýšily o 14 procent, tak tuzemské nové zakázky, které byly vyšší o 24,7 procenta. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně vzrostly o 14,8 procenta, uvedli statistici.

"Průmysl těží z přílivu zakázek, které přineslo ekonomické oživení a příznivé vyhlídky z loňského a začátku letošního roku," říká partner v oddělení podnikových financí a restrukturalizací poradenské firmy PwC ČR Petr Smutný.

V následujících měsících se podle něj ukáže, jak velký dopad přinesou negativní zprávy z ekonomik eurozóny, včetně největšího obchodního partnera Německa. "Nepříznivý vliv na nové zakázky lze očekávat i z východu v důsledku krize na Ukrajině a ruských sankcí," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy