Stavebnictví díky novým bytům opět roste, daří se i průmyslu. Chybí však materiály

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 7. 7. 2021 11:00
Stavební výroba v Česku po více než rok trvajícím propadu letos v květnu poprvé meziročně vzrostla, a to o 5,8 procenta. Stavebnictví po začátku epidemie nemoci covid-19 v březnu 2020 od loňského dubna vytrvale oslabovalo. V několika měsících loňského i letošního roku meziroční propad stavební produkce přesáhl deset procent. Průmysl meziročně také vzrostl, výrobce však omezuje nedostatek surovin.
Stavebnictví po více než rok trvajícím propadu letos v květnu meziročně vzrostlo. Posílilo pozemní i inženýrské stavitelství.
Stavebnictví po více než rok trvajícím propadu letos v květnu meziročně vzrostlo. Posílilo pozemní i inženýrské stavitelství. | Foto: iStock

Pozemní stavitelství posílilo o 4,5 procenta a inženýrské o 8,8 procenta. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

Stavební úřady letos v květnu vydaly meziročně o 15,1 procenta stavebních povolení více. Zvýšila se také orientační hodnota stavebních povolení o 1,2 procenta. "Lepší výsledky tentokrát vykázali živnostníci a menší firmy, které loni ovlivnila pandemie větší měrou, a základna byla proto velmi nízko," sdělila vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Analytik ČSOB Petr Dufek poukazuje na podobný trend i v oblasti bytové výstavby. "Jen v květnu započala výstavba více než 4000 bytů a rodinných domů, což je číslo, které jsme tu viděli jednou v roce 2019. Za prvních pět měsíců se totiž bytová výstavba meziročně zvýšila jen o zhruba 1 procento, což je s ohledem na přetrvávající nedostatek bytů málo," uvedl. 

Dufek však další výrazné zrychlení u stavebnictví nečeká. "Podobně jako průmysl i stavebnictví aktuálně trápí chybějící materiál, jeho rostoucí ceny a přetrvávající nedostatek kvalifikovaných i pomocných pracovníků," dodal. 

Průmyslu chybí součástky

Průmyslová produkce v Česku v květnu meziročně vzrostla o 25,3 procenta. Objem nových zakázek se zvýšil téměř o polovinu. Loňský květen ale výrazně poznamenala epidemie koronaviru a s ní spojené odstávky a omezení. Ve srovnání s letošním dubnem průmysl klesl o 3,6 procenta. 

"Růst zaznamenala prakticky všechna odvětví zpracovatelského průmyslu," uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu Veronika Doležalová. Nejvíce si proti loňskému květnu polepšila výroba aut, která se zvýšila téměř o 60 procent. O více než polovinu rostla produkce pryžových a plastových výrobků, téměř o třetinu byla vyšší výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků.

Hodnota zakázek meziročně vzrostla o 46,5 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 49,9 procenta, tuzemské zakázky o 39,6 procenta. "Zakázky tuzemským výrobcům tedy nechybí, ale další růst průmyslu začíná limitovat nedostatek dílů a surovin. Průmyslová produkce mezi dubnem a květnem poklesla. Podstatně se na tom podílel automobilový průmysl, kde součástky chybějí nejvíce," dodal ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka.

Potíže v subdodávkách budou podle ekonoma Komerční banky Michala Brožky přetrvávat i v dalších měsících a budou omezovat výkon průmyslu. "Naopak směrem vzhůru jej bude táhnout rostoucí poptávka a zakázky. Naše prognóza pro letošek počítá s růstem průmyslu kolem 9 procent. Poslední vývoj ale spíše ukazuje, že by celoroční výsledek mohl být i ve dvojciferných číslech," řekl. 

Český statistický úřad vydal nejnovější data i o zahraničním obchodu Česka. Zahraniční obchod skončil v květnu podle předběžných údajů v přebytku 6,3 miliardy korun, meziročně byl tak o 6,9 miliardy korun lepší. Příznivé bilanci pomohl tradičně zejména vysoký nárůst vývozu aut. Výsledky nicméně ovlivnila také nízká srovnávací základna kvůli omezením způsobeným epidemií koronaviru.

 

Právě se děje

Další zprávy