Mládkův návrh na odkup OKD státem neprošel. Hrozba neřízeného vývoje se zvýšila, varuje

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 2. 2017 14:36
Ministr průmyslu a obchodu navrhoval, aby společnost OKD koupil státní podnik Diamo za symbolickou korunu. Hlasy ČSSD ale na schválení nestačily. Zvýšila se tak hrozba neřízeného vývoje, varuje Mládek. K podání nabídky k odkupu OKD vyzvali minulé úterý kabinet odboráři těžební společnosti. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) jim ale odpověděl, že prodej OKD je určen primárně pro soukromé investory a vstup státu by prodej poškodil. Analytici oslovení ČTK se shodují, že rozhodnutí vlády je z ekonomického hlediska správné.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Státní podnik Diamo nekoupí černouhelnou společnost OKD, rozhodla dnes vláda. Hlasy ČSSD na schválení návrhu ministra průmyslu a obchodu nestačily, uvedl na Twitteru šéf resortu Jan Mládek (ČSSD). Zvýšila se tak hrozba neřízeného vývoje, doplnil.

K podání nabídky k odkupu OKD vyzvali minulé úterý kabinet odboráři těžební společnosti. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) jim ale odpověděl, že prodej OKD je určen primárně pro soukromé investory a vstup státu by prodej poškodil.

I Mládek dříve hovořil o tom, že by si nejvíce přál, aby OKD koupil soukromý investor. Návrh svého úřadu ale považoval za důležitý ve chvíli, kdy by podobná nabídka nepřišla.

Lidovci podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) návrh podpořit nemohli, protože jim chyběly podrobné informace o finanční situaci i strategie do budoucna.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil hlasování za velmi politické. "Podpořili jsme to kvůli jistotě, jaká bude dlouhodobá budoucnost u OKD," řekl. Nový soukromý investor by mohl mít jen krátkodobé zájmy a poté povinnosti spojené s útlumem těžby a sanací území přenést stejně na stát, dodal. ČSSD však nenalezla podporu u koaličních partnerů, takže se stát nebude účastnit debaty v insolvenčním řízení, řekl Sobotka.

Babiš novinářům řekl, že o koupi OKD mají zájem soukromé subjekty. "Proč bychom se měli jistit, je to privátní firma, stát tu není na to, aby zachraňoval privátní firmy," uvedl Babiš. Stát by podle něj měl uvažovat o převzetí firmy až v okamžiku, že ji žádný privátní vlastník nekoupí. "V tuto chvíli na to není důvod," řekl.

Hledá se strategický partner

OKD se loni dostalo do insolvence. Věřitelé firmě povolili reorganizaci, její úspěch ale závisí na tom, zda se podaří najít strategického partnera. Má zajistit provozování dolů a také jejich útlum poté, co se v šachtách postupně přestane těžit uhlí. V Dole Paskov na Frýdecko-Místecku skončí těžba letos 31. března.

Loni počátkem listopadu oslovilo OKD více než 200 potenciálních partnerů s nabídkou prodeje. Cílem je nalézt zájemce, který převezme celý závod a zajistí pokračování těžby a související útlum dolů v budoucnu. Za stát podal nezávaznou nabídku státní podnik Diamo. OKD chce koupit za korunu.

Ministerstvo průmyslu chtělo, aby závazná nabídka na odkup OKD obsahovala takzvanou rozvazovací podmínku. Podle ní by závazná nabídka pozbyla účinnosti, pokud vláda nejpozději do 31. března transakci odmítne. Navrhovaný postup je podle ministerstva motivován především tím, že stát by se nakonec musel postarat o bezpečný a řádný útlum dolů a propuštěné zaměstnance, pokud svoji povinnost nesplní těžařská společnost.

Postup navržený Mládkem nepodpořili ministři KDU-ČSL, řekl Jurečka. "Už jsme ministrovi předem avizovali, že chceme opravdu podrobné informace o finanční situaci OKD i s nějakým výhledem strategie, proč by vláda tu nabídku měla podat," řekl novinářům během jednání vlády. Bez veškerých informací nechtěl Jurečka o tak vážném kroku hlasovat. "Ministerstvo mělo ten návrh zpracovat kvalitněji, já prostě nemůžu dát takový bianco šek," dodal.

Babiš na konci ledna uvedl, že předloží vládě návrh jak spravovat OKD v případě, že se investor neobjeví do konce února. Podle dřívějšího Mládkova vyjádření chce Babiš zřejmě svěřit OKD státnímu podniku Prisko, kde vykonává akcionářská práva ministerstvo financí. Akcionářská práva v Diamu vykonává ministerstvo průmyslu.

V OKD se dál těží uhlí. I se zaměstnanci dodavatelských firem tam nyní pracuje zhruba 11 000 lidí.

Řekněte, kde vezmete peníze na útlum dolů

Odboráře mrzí, že stát nekoupí těžební společnost OKD. Chtějí, aby se stát vyjádřil, jak získá peníze na technickou likvidaci dolů, které OKD nemá. Půjde podle nich nejméně o deset miliard korun. Řekl to dnes předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský řekl, že vedení společnosti vzalo rozhodnutí vlády na vědomí. Více se k tomu firma nechce vyjadřovat, proces hledání strategického investora stále pokračuje.

Investor by měl zajistit nejen další fungování černouhelné společnosti, ale také postupný útlum dolů. Letos v březnu OKD zavře Důl Paskov, těžba v dalších dolech by podle odhadů měla pokračovat do roku 2023.

"Byl bych velice rád, kdyby stát konečně dělal to, co má, to znamená chránil nerostné bohatství, dodržoval zákony i v rámci horního zákona a dále zajistil ze zákona, aby podnikatelé nebo vlastníci, kteří těží, odložili prostředky na technickou likvidaci a sociální program," řekl Pytlík.

Stát se podle něj k záležitostem útlumu dosud kloudně nevyjádřil. "Já jsem neslyšel jediný návrh na to, jak získat peníze na technickou likvidaci, které nemáme, a jakým způsobem to dostanou z pana (bývalého spolumajitele Zdeňka) Bakaly," řekl Pytlík.

Analytici: Vláda rozhodla z ekonomického hlediska správně

Analytici oslovení ČTK se shodují, že rozhodnutí vlády je z ekonomického hlediska správné. Státní záchrana by podle nich měla přijít až v případě, kdy nebude ze situace jiné východisko.

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka zatím důvod podléhat panice, jak naznačuje Mládek. "Záchrana OKD soukromým kapitálem je pravděpodobná," řekl Tomčiak. Zaměstnanci OKD by se však podle něj měli připravit na to, že firma bude v nejbližších letech určitě propouštět.

Loni počátkem listopadu oslovilo OKD více než 200 potenciálních partnerů s nabídkou prodeje. Cílem je nalézt zájemce, který převezme celý závod a zajistí pokračování těžby a související útlum dolů v budoucnu. Insolvenční správce firmy Lee Louda v prosinci uvedl, že zájem projevilo kolem deseti potencionálních investorů z Česka a zahraničí.

"Okruh zájemců je celkem široký. Mohou to být nejenom důlní společnosti, ale i energetické firmy anebo private equity společnosti (společnosti soukromého kapitálu). Příznivým signálem je, že počet zájemců je celkem vysoký. Insolvenční správce tak bude mít lepší vyjednávací pozici," uvedl Tomčiak.

Analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl tak velkým optimistou není. "Fabulovat nad potenciálním kupcem OKD je nyní opravdu složité až nemožné. Osobně si nedokážu představit "střelce", který by za současného stavu chtěl OKD financovat. Potenciální kupec by byl pravděpodobně v roli spekulanta, který by sázel na obrat trendu regulace a trhu s uhlím a ocelí," řekl.

Podotkl, že pokud by se měl v celé kauze dále angažovat stát, pak by to mělo být z důvodu energetické bezpečnosti. "Stát by v ideálním scénáři firmu nechal padnout a pokusil se získat do vlastnictví zásoby uhlí, které by pak mohl takzvaně zakonzervovat za minimálních nákladů oproti finančně náročnému udržování těžby," dodal. Náklady na sanaci a rekultivaci dolů činí podle dřívějšího vyjádření Mládka pět až šest miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy