Speciální daň pro regulované firmy na Slovensku nekončí. Fico ji chce zvýšit na dvojnásobek

ČTK ČTK
23. 11. 2016 12:48
Mimořádné zdanění vybraných firem prosadila předchozí jednobarevná Ficova vláda. Zvláštní daň původně měla být zrušena na konci letošního roku. Nyní ale vládní koalice navrhuje sazbu zvláštního odvodu dočasně zdvojnásobit.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

BratislavaSlovensko od příštího roku více zdaní ziskové firmy z regulovaných sektorů ekonomiky, v dalších letech bude sazba mimořádného odvodu klesat. Rozhodl o tom dnes tamní parlament. Opatření je součástí souboru změn v daních, které navrhla koaliční vláda premiéra Roberta Fica.

Sazba zvláštního odvodu pro firmy podnikající například v energetice, telekomunikacích, pojišťovnictví či farmacii stoupne na 8,712 procenta, dvojnásobek současné sazby. V dalších letech se bude postupně snižovat a na stávající úroveň se vrátí v roce 2021.

Mimořádné zdanění vybraných firem prosadila předchozí jednobarevná Ficova vláda. Zvláštní daň původně měla být zrušena na konci letošního roku.

Podle ministerstva financí by stát v příštím roce měl ze zvláštní daně získat zhruba 167 milionů eur (4,5 miliardy korun).

Slovenský parlament již dříve schválil zvýšení spotřební daně na cigarety a jiné tabákové výrobky, dále zachování zvláštní bankovní daně a také rozšíření osmiprocentního odvodu, které budou muset pojišťovny platit z vybraného pojistného u všech nových smluv v neživotním pojištění. Poslanci na schůzi parlamentu jednají také o snížení sazby daně z příjmů právnických osob či o zavedení daně z dividend.

 

Právě se děje

Další zprávy