Slabá koruna zvýšila ceny na začátku výrobního řetězce

ČTK ČTK
16. 12. 2013 10:30
Ceny průmyslových výrobců v listopadu meziročně vzrostly o 0,7 procenta.
Foto: Reuters

Praha - Ceny průmyslových výrobců v listopadu meziročně vzrostly o 0,7 procenta, meziměsíčně byly vyšší o 0,8 procenta. U zemědělských výrobců se naopak meziročně snížily o 5,2 procenta, v sektoru tržních služeb klesly o 2,0 procenta a u stavebních prací o 0,8 procenta. Ve srovnání s říjnem však ceny v zemědělství i stavebních prací rostly, ve službách stagnovaly, uvedl Český statistický úřad.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele.

Na meziměsíčním růstu cen v průmyslu se podepsala listopadová měnová intervence České národní banky, která poslala kurz tuzemské měny na 27 korun za euro. "Z důvodu oslabení koruny proti euru ve výši 4,7 procenta vzrostly zejména ceny produktů, které se do značné míry v euru obchodují," uvedli statistici. Zvýšily se tak ceny dopravních prostředků, především dílů a příslušenství pro motorová vozidla. Ceny samotných motorových vozidel zůstaly stejné.

"Hlavním faktorem, který tlačí ceny v průmyslu nahoru, je koruna. Lepší domácí úroda by měla bránit vyššímu růstu cen v potravinářském průmyslu. Hlavním dezinflačním faktorem pak budou na začátku roku ceny energií," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. V průměru pro letošní rok očekává vzestup výrobních cen okolo 0,8 procenta, příští rok to podle něj bude patrně obdobné.

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek upozornil, že vliv slabší koruny se ještě plně v průmyslových produkčních cenách nepromítl. "V průběhu příštího roku by měla inflace v průmyslu postupně zrychlovat a na konci roku se podle mého odhadu bude pohybovat mezi dvěma a třemi procenty," uvedl.

U zemědělských výrobců se ceny meziměsíčně zvýšily o 2,9 procenta. Podražily brambory, vejce, mléko, olejniny a drůbež, naopak zlevnila čerstvá zelenina a jatečná prasata. Na meziroční více než pětiprocentní pokles měla vliv rostlinná výroba snížením cen o 11,8 procenta, z něhož však podražením o 63,3 procenta vybočují brambory. V živočišné výrobě se ceny zvýšily o 5,9 procenta.

Ceny stavebních prací se meziměsíčně zvýšily o 0,1 procenta. V tržních službách v podnikatelské sféře ceny zůstaly na stejné úrovni jako v říjnu.

 

Právě se děje

Další zprávy