Sezona v Chorvatsku se zadrhla, hlásí hoteliéři i cestovky. Data však ukazují opak

Aneta Řezníčková Aneta Řezníčková
2. 8. 2023 17:43
Inflace, drahé energie, přechod na euro. Chorvatsko zdražilo, na některých místech citelně. Místní hoteliéři a provozovatelé ubytování si stěžují na slábnoucí sezonu, které podle nich nepomohou ani výhodné last minute nabídky. Souhrnné statistiky ale mluví jinak - Chorvatsko podle nich zažívá velmi úspěšnou sezonu, která může překonat rekordní rok 2019.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Chorvatsko je tradičně jednou z nejoblíbenějších destinací Čechů pro pobyt u moře. Ročně se jich tam vydají stovky tisíc. A nejen Čechů, Chorvatsko vždy nabízelo dostupnou dovolenou pro turisty z celého světa. Letos tomu pomáhá i zpřístupnění země po vstupu do Schengenu a přijetí eura.

Chorvaté si ovšem začali stěžovat na to, že zájem turistů začíná po letošním silném startu opadat. Problém mají jak drobní živnostníci, tak velké hotely. "Červnová čísla byla dobrá, ale zdá se, že hlavní sezona se zadrhla. Díry v kalendářích jsou stále větší a je těžké je zaplnit i nabídkami na last minute," píše chorvatský server Slobodna Dalmacija

Podle serveru je důvodem výrazné zdražování veškerého sortimentu i služeb. Dle dat evropského statistického úřadu Eurostat dosáhla červnová inflace v Chorvatsku 8,3 procenta. Pro srovnání, inflace v Česku podle této statistiky činila 11,2 procenta. Vyšší inflaci už mělo jen Slovensko a Maďarsko.

Podle některých odborníků přispěl ke zdražování i přechod Chorvatska na evropské platidlo. "V době, kdy se informace šíří rychlostí světla, není třeba mnoho k tomu, aby se rozšířila zpráva, že trávit léto na Jadranu už vůbec není levné ani pro obyvatele zemí mnohem bohatších než Chorvatsko," dodal splitský deník. 

Podle Barbary Markovičové, prezidentky Asociace rodinných ubytování v Chorvatsku, je ubytování o 25 procent dražší než u konkurence. "Chorvatsko je nyní dražší destinací než Španělsko a Řecko a ceny každým dnem rostou," cituje Markovičovou německý deník Frankfurter Rundschau, který se zdražováním v Chorvatsku zabýval. 

Snížený zájem o dovolenou v Chorvatsku potvrzují pro Aktuálně.cz i některé české cestovní kanceláře a portály nabízející zájezdy. "Přes agenturu Invia si zakoupilo letos dovolenou v Chorvatsku o 20 procent méně klientů než v loňském roce," říká mluvčí Invia Jiřina Ekrt Jirušková. Podle ní se největší meziroční zdražení u dovolenkových destinací týká právě Chorvatska.

Lednový přechod na euro, rostoucí ceny energií i vysoká inflace podle ní vyhnaly cenu služeb až o 15 procent výše než minulý rok. "Cena ubytování se zvýšila zhruba o 10 procent," dodává Ekrt Jirušková. 

Slabší zájem o Chorvatsko eviduje také zážitkový portál Slevomat.cz, který zájezdy taktéž nabízí. Letos jich prodal "nižší tisíce", přičemž propad zájmu odhaduje zhruba o 10 procent. "Prodeje jdou spíš ve prospěch jiných destinací. Úplně největším tahákem letošní sezony bylo Polsko. Důvod je jednoduchý. Češi tradičně slyší zejména na cenu a bohužel v tomto ohledu Chorvatsko začalo být pro mnohé nebývalé drahé." tvrdí ředitel portálu Ladislav Veselý.

Ceny ubytování podle portálu zdražily letos skokově o 20 procent. "Nicméně platí, že v Chorvatsku jsou rozdíly opravdu obrovské. Najdete místa, kde se zdražovalo o polovinu nebo přímo o sto procent," podotýká Veselý. 

Jednotlivé zkušenosti ubytovatelů i zprostředkovatelů zájezdů však neodpovídají souhrnným číslům, kterými disponuje chorvatská strana. Podle Chorvatského turistického sdružení pro Českou republiku a Slovensko nemohou informace uváděné jednotlivými hoteliéry nebo ubytovateli poskytnout celistvý obraz o turistickém ruchu v zemi.

Podle dat, které sdružení pravidelně zpracovává, je letošní sezona vydařená a atakuje na překonání rekordního roku 2019 - v počtu příjezdů už je letošní rok na 99,2 procenta předcovidového roku 2019, v počtu přenocování je pak na 99,82 procenta. Pokud tedy bude trend pokračovat, může se jednat opět o nový rekord v návštěvnosti.

"V porovnání s minulým rokem za stejné období leden-červenec zaznamenalo Chorvatsko letos 10,59 milionu příjezdů, což je 9,76 procenta více než v loňském roce, a dosáhlo 51,44 milionu přenocování, což představuje nárůst o 4,43 procenta," uvedl pro Aktuálně.cz Miodrag Mlačić, šéf pražské pobočky Chorvatského turistického sdružení. 

I podle Mlačiče ale ceny vzrostly zhruba o 10 až 15 procent. "To je ovlivněno zejména inflací, která postihla nejen Chorvatsko, ale také celou Evropu včetně České republiky," uvádí šéf sdružení.

Dodává, že v Chorvatsku jsou také ubytovatelé, kteří nezdražili a drží si ceny minulého roku. "I dnes lze pořídit v Chorvatsku levnou dovolenou, srovnatelnou s dovolenou strávenou v České republice. Je to jen otázka výběru," doplňuje Mlačić.

Skokanem roku jsou Američané

Čeští turisté patří tradičně mezi nejpočetnější návštěvníky Chorvatska, vyplývá z dat sdružení. Od začátku roku ke konci července jich přicestovalo do Chorvatska přes 457 tisíc.

Jejich počty převyšovaly i v období covidu, kdy Češi převažovali nad turisty z jiných zemí. Teď se však situace vrací do normálu a kromě Čechů je Chorvatsko oblíbené také mezi Brity, Italy nebo Maďary. 

"A pokud bychom měli vybírat skokana roku, tak z první desítky nejvýznamnějších příjezdových trhů to byly USA s meziročním nárůstem 37 procent," komentuje Mlačić. Důvodem je podle něj postupné uvolňování covidových restrikcí v Americe, které ovlivňovaly ještě i loňskou sezonu. Počet turistů se tak vrací na úroveň předcovidových sezon a lehce je i převyšuje. "Zcela určitě k tomu přispívá i dobře fungující přímé letecké spojení z New Yorku, které operuje od roku 2021 a po lockdownu bylo obnoveno v květnu letošního roku," dodává Mlačić.

 

Právě se děje

Další zprávy