Sanofi vlastnící Zentivu ztrojnásobila čtvrtletní zisk

ČTK ČTK, Věra Tůmová
8. 2. 2012 10:35
Čtvrtý největší výrobce léků na světě měl díky nákupu Genzyme a úsporám zisk 37 miliard korun
Foto: Zentiva

Paříž - Francouzský výrobce léků Sanofi v loňském čtvrtém čtvrtletí více než ztrojnásobil čistý zisk na 1,49 miliardy eur (37 miliard Kč) díky převzetí americké biotechnologické společnosti Genzyme. Oznámila to firma, která vlastní českého výrobce léků Zentiva.
 
Ve stejném období roku 2010 Sanofi vydělala pouze 491 milionů eur, protože výsledky byly zasaženy rozsáhlými restrukturalizačními náklady.

"Rok 2011 byl klíčový pro transformaci Sanofi," uvedl generální ředitel podniku Christopher A. Viehbacher. Dodal, že společnost úspěšně převzala a integrovala firmu Genzyme a dosáhla plánovaných úspor.

Sanofi snižováním nákladů reaguje na ztrátu exkluzivity u některých klíčových léků, která je důsledkem vypršení patentů.

V letošním roce budou její tržby podle agentury Reuters pod tlakem kvůli konkurenci ze strany generických léků. To jsou kopie přípravků s prošlou patentovou ochranou.

Sanofi vznikla v srpnu 2004, když francouzská společnost Sanofi-Synthélabo převzala svého rivala Aventis.

Skupina je podle údajů IMS Health z hlediska tržeb čtvrtým největším výrobcem léků na světě. Sanofi zaměstnává přes 110 tisíc lidí ve stovce zemí a je stoprocentním vlastníkem české Zentivy. Loni koupila americkou firmu Genzyme za více než 20 miliard dolarů (374 miliard Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy