Vlastník Zentivy zatím u akcionářů Genzyme nepochodil

Ekonomika Ekonomika
13. 12. 2010 10:32
Nabídka je nyní prodloužena do 21. ledna příštího roku
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Zentiva

Paříž - Až do 21. ledna nyní trvá prodloužená nabídka francouzské farmaceutické společnosti Sanofi-Aventis, která chce převzít americkou biotechnologickou firmu Genzyme za 18,5 miliardy dolarů (přes 350 miliard Kč).

Sanofi-Aventis nabízí za každou akcii Grenzyme 69 dolarů. Původní nabídka vypršela v pátek. Na nabídku však podle agentury Reuters přistoupilo jen necelé jedno procento akcionářů americké firmy.

Původně s nabídkou Sanofi-Aventis oslovilo přímo vedení firmy Genzyme. To však snahu Francouzů o převzetí v létě odmítlo. 

Sanofi-Aventis bude muse připlatit

Současné prodloužení nabídky zřejmě nemusí být poslední. Analytici jsou však přesvědčeni, že nabídka uspěje pouze v případě, že ji Sanofi zvýší. Podle dřívějšího průzkumu agentury Reuters by mohla uspět cena 78 dolarů za akcii.

Sanofi-Aventis vznikla v srpnu 2004, když francouzská společnost Sanofi-Synthélabo převzala konkurenční firmu Aventis. Skupina je také stoprocentním vlastníkem české Zentivy, která patří mezi největší výrobce generických léků ve střední Evropě.

Díky převzetí Genzyme chce Sanofi-Aventis rozšířit svoji nabídku a navíc kompenzovat ztrátu plynoucí z končící patentové ochrany na některé důležité léky v příštích letech.

 

Právě se děje

Další zprávy