Sankce vůči Rusku se Česka zásadně nedotknou, říká premiér

ČTK ČTK
30. 7. 2014 13:20
Česká republika se soustředí hlavně na civilní dodávky, takže nové zákazy vývozu by se neměly dotknout tuzemské ekonomiky, míní premiér.
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dohodnuté hospodářské sankce proti Rusku nebudou mít žádný zásadní vliv na českou ekonomiku. Ve středu to uvedl v tiskovém prohlášení premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Česká republika při úterním rozhodování o sankcích podle něj postupovala tak, aby pomohla udržet jednotný postup celé Evropské unie a současně ochránila co nejvíce tuzemskou ekonomiku a pracovní místa.

Velvyslanci členských zemí EU se v úterý v Bruselu předběžně dohodli na balíku ekonomických sankcí proti Rusku, které se týkají přístupu ruských státem vlastněných bank na finanční trhy, obchodu se zbraněmi a dodávek vyspělých technologií pro ropný průmysl.

Zasáhnout mají i obchod se zbožím dvojího určení pro civilní i vojenský sektor. Platit by měly od čtvrtka poté, co je formálně schválí členské státy.

Odhad dopadů zatím nemáme

Česká vláda přitom oznámila, že se k opatřením připojila. "Je dobře, že sankce nemají plošný hospodářský charakter a cílí na omezený okruh oblastí. Věřím, že další sankční opatření už nebudou potřeba a že převáží rozum a diplomacie," uvedl Sobotka.

"Vzhledem k tomu, že Česká republika se ve vztahu s Ruskem soustředí primárně na civilní dodávky, nově dohodnuté sankce nebudou mít žádný zásadní vliv na českou ekonomiku," dodal.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) vláda zatím nemá odhady, jaký konkrétní dopad budou mít nové sankce na české firmy. Bude podle něj velmi záležet na odpovědi, kterou na přijatá opatření zvolí Rusko.

Možná oběť? Pokles o půl procenta

"My v KDU-ČSL se domníváme, že to je krok správným směrem. Že je potřeba ukázat, že některé věci se prostě nedělají. A tohle je forma, která je akceptovatelná," řekl k tomu vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Předseda opoziční TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nevyloučil, že se sankce Česka dotknou, považuje to ale za malou oběť. Schwarzenberg doufá, že nově přijaté sankce budou stačit.

"Od nás se pouze vyžaduje, že se možná růst HDP sníží o čtvrt nebo půl procenta. To je zajisté nepříjemné, ale když je to jediná oběť, kterou přinášíme pro svobodu v Evropě, tak bychom byli velmi šťastná generace," doplnil exministr zahraničí s odkazem na smrt tisíců předků na bojištích po celém světě.

Člen výboru pro evropské záležitosti za opoziční Úsvit Marek Černoch se domnívá, že EU zaspala a nové sankce jsou "řešením teď už čtvrt hodiny po dvanácté". Jejich sílu ale momentálně považuje za dostatečnou. "Další kroky by to zase už jen eskalovaly," soudí.

 

Právě se děje

Další zprávy