Ruské akcie i přes sankce rostou. Naopak oslabilo euro

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 30. 7. 2014 14:10
Ruská centrální banka oznámila, že je připravena domácím bankám zasaženým západními sankcemi pomoci.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Moskva - Ruský akciový trh v průběhu středečního obchodování výrazně posiluje navzdory novým sankcím ze strany západních zemí. Akcie druhé největší ruské banky VTB, která je jedním z terčů sankcí, se zahájením obchodování oslabily, poté ale ztrátu smazaly.

Evropské akcie naopak během dopoledne mírně oslabovaly, mimo jiné kvůli obavám z dopadů protiruských sankcí na některé evropské podniky. Kurz eura vůči dolaru poprvé od loňského listopadu klesl pod hranici 1,34 USD.

Indexy ruských akcií RTS a MICEX kolem 11:00 SELČ vykazovaly více jak dvouprocentní nárůst. Cena akcií banky VTB se nejprve propadla o více než tři procenta, poté však ztrátu výrazně smazala až na ztrátu zhruba 0,5 procenta.

Ruská centrální banka oznámila, že je připravena domácím bankám zasaženým západními sankcemi pomoci. "V případě potřeby učiníme příslušná opatření na podporu těchto organizací, abychom ochránili zájmy jejich klientů, vkladatelů i věřitelů," dodala.

VTB označila sankce za politicky motivované a nespravedlivé. Vyjádřila nicméně přesvědčení, že si i navzdory těmto sankcím bude schopna zajistit potřebný kapitál.

Moskevská Asociace evropských podniků (AEB) uvedla, že zavedení nových sankcí hluboce lituje. "AEB očekává, že tyto nové sankce nepoškodí pouze ruskou ekonomiku, ale také hospodářský růst v zemích EU a na Ukrajině," upozornila asociace, která zastupuje přes 600 evropských podniků působících v Rusku.

Proti euru jdou i americká očekávání

K poklesu jednotné evropské měny podle analytiků přispívají jednak obavy z negativních dopadů sankcí na evropskou ekonomiku, zároveň ale také posiluje dolar.

Euro podle agentury Reuters sestoupilo na 1,3395 USD. Dolar těží z očekávání, že středeční údaje o vývoji hrubého domácího produktu USA za druhé čtvrtletí ukážou výrazné oživení ekonomiky z útlumu v prvním kvartálu.

Americká centrální banka (Fed) by během středy navíc mohla naznačit, kdy hodlá začít zvyšovat úrokové sazby. Vyšší úroky by podpořily dolar, protože by do USA přilákaly investice.

Nové sankce z EU i USA

EU se v úterý dohodla na novém balíku sankcí proti Rusku, které daleko překračují dosavadní rámec postihu Moskvy za podporu východoukrajinských rebelů.

Americký prezident Barack Obama poté oznámil, že Spojené státy v koordinaci s EU rozšiřují sankce proti Rusku v energetice, obchodu se zbraněmi a bankovním sektoru.

O zpřísnění sankcí se hovořilo již od sestřelení malajsijského letadla na východě Ukrajiny, takže tento krok nebyl pro investory žádným překvapením.

 

Právě se děje

Další zprávy