Trest za sankce? Rusko zakáže ovoce a zeleninu z Polska

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 7. 2014 13:29
Důvodem zákazu, který bude platit od srpna, jsou prý četná pochybení při certifikaci vyváženého zboží a další závady, včetně výskytu škůdců.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Moskva - Rusko od 1. srpna zakazuje dovoz některých druhů ovoce a zeleniny z Polska. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na mluvčího ruské veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor.

Důvodem jsou prý četná pochybení při certifikaci vyváženého zboží a další závady, včetně výskytu škůdců. Mluvčí Alexej Alexejenko naznačil, že služba zvažuje úplný či částečný zákaz dovozu ovoce a zeleniny i z dalších zemí Evropské unie.

Zákaz následuje poté, co se Evropská unie rozhodla potrestat Rusko za jeho politiku vůči Ukrajině vyhlášením nových hospodářských sankcí, které mají také platit od 1. srpna.

Moskva také často čelí obviněním, že používá obchodní omezení jako prostředek nátlaku na další státy. Mezi největší dodavatele ovoce do Ruska patří Polsko, Moldavsko a Nizozemsko.

Rusko: V Evropě chybí kontrola

"Rusové už na pultech neuvidí polská jablka či zelí," poznamenal server newsru.com a dodal, že zákaz se vztahuje také na hrušky, meruňky, višně, třešně, broskve, nektarinky, švestky, kdoule a trnky, ať čerstvé či mražené. Dodal, že Polsko loni vyvezlo do rusko-bělorusko-kazašské celní unie ovoce za více než půl miliardy dolarů (přes 10 miliard korun), lví díl připadal na Rusko.

"Je to počátek obchodní války?" otázala se polská zpravodajská televize TVN 24. Podle expertů sice ruská "protiopatření" vůči západním sankcím nemívají valný efekt, nicméně případné vyvolání sporu ve WTO by mělo tu vadu, že tyto procedury bývají vleklé. Zatím ale není ani jasné, na jaké druhy ovoce a zeleniny se zákaz vztahuje.

"Vývoz do Ruska představuje asi pět procent polského zahraničního obchodu. Ale pro ovoce a zeleninu, zejména jablka, představuje Rusko jedno z hlavních odbytišť," poznamenal list Gazeta Wyborcza. Vzhledem k významu ruského trhu prý polští sadaři například používají úplně jiné postřiky.

Šéf ruské služby Sergej Dankvert v předchozích dnech naznačil, že zvažuje zákaz dovozu ovoce a zeleniny i z dalších unijních zemí kvůli nedostatečné rostlinolékařské kontrole a šíření obaleče jablečného.

Dankvert si také postěžoval, že evropští kolegové vůbec nejeví zájem o jednání s Rusy, ale všechny spory chtějí hned přenechávat soudům. "Proto provedeme rychlé formální konzultace a pak zavedeme omezení - a evropským kolegům zůstanou vyhrazena všechna jejich pravidla a pravomoci v rámci Světové obchodní organizace (WTO)," poznamenal. Podle Interfaxu to bylo zřejmě v narážce na spor s Evropskou komisí o zákaz dovozu prasat a vepřového.

Čeští zemědělci se bát nemusí

České ministerstvo zemědělství v pondělí uvedlo, že na vývoz domácího ovoce by neměl případný ruský zákaz zásadní vliv. V posledních třech letech čeští ovocnáři vyvezli do Ruska ve větším množství pouze jablka v roce 2012 v hodnotě asi šest milionů korun.

"Od té doby jsou vývozy spíše v řádech desítek tisíc Kč," sdělil ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Radek Melichar.

Vztahy mezi Ruskem a Evropskou unií jsou nyní kvůli ukrajinské krizi napjaté. EU dosavadní protiruské sankce ještě rozšířila a zpřísnila, aby přiměla Rusko k ukončení podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny.

 

Právě se děje

Další zprávy