Saláty z Teska končí v popelnici. Nabídne menší balení

ČTK ČTK
21. 10. 2013 15:20
Obchodní řetězec spočítal, že v koši skončí tuny jeho jídla, nejvíc saláty.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Londýn - Obchodní řetězec Tesco a jeho zákazníci vyhodí v domovské Británii každý měsíc do popelnic tuny jídla. Největší plýtvání se týká balených salátů, ale také pečiva a jablek.

Tesco ve vlastním průzkumu došlo například k závěru, že v koši skončí celých 68 procent připravených zeleninových salátů: polovinu jich vyřadí přímo v obchodě, zbylé množství pak vyhodí zákazníci doma. O průzkumu dnes informovala britská média.

Tesco zjišťovalo, jak hospodárně se nakládá s 25 položkami nejprodávanějšího potravinářského zboží. Kromě záznamů z prodejen využilo i průzkumy, které ukazují, kolik potravin vyhazují domácnosti.

Data ukázala, že nazmar přijde téměř polovina pečiva a 40 procent jablek. Plýtvání se týká i hroznového vína, z nějž do odpadků putuje čtvrtina, a banánů. V koši skončí každý desátý. Celkem v Británii vyhodilo Tesco a jeho zákazníci za letošní první pololetí 28 500 tun potravin. V celé Británii se v roce 2011 vyhodilo 15 milionů tun jídla. 

Vedení firmy už oznámilo, že výsledky zohlední v praxi. Přestane například v nejrůznějších akcích inzerovat rodinná balení krájených salátů a začne připravenou zeleninu nabízet v menších baleních. Zákazníkům bude také radit, jak doma co nejlépe skladovat třeba ovoce, aby zůstalo déle čerstvé.

"Všichni jsme zodpovědní za to, aby se neplýtvalo a žádné rychlé řešení neexistuje. I malé změny ale mohou být podstatné, jde třeba o skladování ovoce a zeleniny," uvedl obchodní ředitel Matt Simister. "Rodiny takhle každý rok přicházejí o 700 liber (21 300 korun) a my jim chceme pomoct, aby jim tato částka zůstala v peněžence," dodal.  

 

Právě se děje

Další zprávy