Ropovod z Kazachstánu může obnovit činnost, uvedl ruský soud. Provozovateli ale udělil pokutu

ČTK ČTK
11. 7. 2022 12:42
Ropovod z Kazachstánu může obnovit činnost, uvedl ruský soud. Provozovateli ale udělil pokutu

Ruský soud v Krasnodarském kraji v pondělí podle agentury Reuters zrušil zákaz činnosti ropovodu Caspian Pipeline Consorcium, který přivádí ropu z Kazachstánu na ruské pobřeží Černého moře. Provozovateli ale udělil pokutu 200 tisíc rublů (79 tisíc korun).

Zmiňovaný ropovod patří k těm největším na světě. Přepravuje přibližně jedno procento světové ropy a je jediným ropovodem pro vývoz ropy na ruském území, který není plně vlastněn ruskou firmou Transněfť. Minulý týden mu soud nařídil pozastavit činnost na třicet dní. Rozhodnutí odůvodnil možností poškození životního prostředí.

Společnost Tengizchevroil, která provozuje největší ropné pole v Kazachstánu, uvedla, že dodávky ropy ropovodem nebyly přerušeny. Firma už dříve sdělila, že se musí rozhodnutím soudu řídit, ale hodlá se proti němu odvolat. Zároveň se odmítla vyjádřit ke své činnosti.

Ropovod Caspian Pipeline Consorcium je v centru pozornosti od ruské invaze na Ukrajinu, která omezila ruský vývoz a způsobila prudký růst cen ropy. Spojené státy uvalily na ruskou ropu sankce, ale uvedly, že toky z Kazachstánu přes Rusko mohou dále fungovat bez přerušení.

 

Právě se děje

Další zprávy