Cihlový komín jako maják města. Východočeský Manchester je blíž k proměně své "Perly"

Cihlový komín jako maják města. Východočeský Manchester je blíž k proměně své "Perly"
Rekonstrukci navrhli architekti z ateliéru Chybik + Kristof, autoři Enotéky ve Zlíně nebo vinařství Lahofer.
Část bývalé továrny na textil v Ústí nad Orlicí je o něco blíž ke své záchraně. Historické budovy, které za první republiky upravil architekt Pavel Janák, se promění na Galerii Perla a stanou se moderním centrem kultury.
Galerie a kulturní centrum vznikne v historicky nejcennějších prostorech, které nesou stopy architekta Pavla Janáka, autora Pardubického krematoria nebo Škodova paláce v Praze.
...a bude mít dvě patra, které spojí pochozí lávky.
Foto: Aktuálně.cz/Ústí nad Orlicí (město)
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
30. 6. 2024 11:48
Ústí nad Orlicí má plán na to, jak do města přitáhnout více lidí. Starou textilku Perla, pro niž si oblast vysloužila přezdívku východočeský Manchester, promění na galerii a kulturní centrum. Plán na proměnu už ukázala před dvěma lety, teď ho měli možnost podrobně vidět i obyvatelé regionu. V útrobách zašlých budov ho představili autoři rekonstrukce, studio Chybík + Kristof.

"Chtěli jsme obyvatelům města Ústí nad Orlicí ukázat bližší pohled na to,
jakým způsobem se projekt Galerie Perla vyvíjí směrem k své realizaci, od architektonických plánů až po detailní fyzický model. Vše navíc viděli přímo v centru dění, na místě bývalé elektrické rozvodny v areálu Perly, který se tak v budoucnu může stát středobodem místního kulturního dění," říká Ondřej Chybík ze studia Chybik + Kristof s tím, že model a prezentace projektu budou po dobu třech týdnů přístupné zdarma v Hernychově vile.

Architekti chtějí z původních historických staveb zachovat administrativní budovu a starou kotelnu s trafostanicí, kterou za první republiky upravil architekt Pavel Janák. Hlavní dominantou místa se stane původní cihlový komín, který lidi navede do centra dění díky nové reflexní vrstvě. "Bude tak pomyslným majákem kulturního centra, viditelným z širokého okolí," popisují architekti. 

V Pardubickém kraji je to druhý projekt, který má ambice oživit nejméně turisticky navštěvovanou oblast v Česku. V krajském městě loni otevřely Gočárovy Automatické mlýny, v nichž je nově muzeum, galerie nebo kavárna.

Původní továrnu Perla z roku 1855 za druhé světové války zabavili nacisti a vyráběli v ní letecké motory. Během komunismu podnik zaměstnával přes pět tisíc lidí v patnácti výrobních závodech. Značka byla výkladní skříní města, během privatizace v roce 1994 se ale podnik rozdělil a proměnil na akciovou společnost. Před vyhlášením konkurzu měla už jen tři závody - tkalcovnu, barevnu a úpravnu, v roce 2009 zkrachovala. 

 

Právě se děje

Další zprávy