Průmysl dál roste, dobré zprávy hlásí i stavebnictví: Praha povolila rekordně bytů

ČTK ČTK
Aktualizováno 6. 9. 2021 12:09
Průmysl v červenci zpomalil meziroční růst na sedm procent z červnových 11,1 procenta. Produkce se zvýšila ve většině odvětví, nejvýraznější to bylo v hutním zpracování kovů a slévárenství. Hodnota nových zakázek se zvýšila o 18,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad. Pražské stavební úřady během července daly razítko letos zatím největšímu počtu bytů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Ve srovnání s letošním červnem vzrostla průmyslová výroba o 2,1 procenta. Ve výsledcích se stále projevuje epidemie koronaviru, která loni průmysl výrazně ovlivnila.

"Relativně vysoká tempa růstu byla ještě zčásti ovlivněna nižší srovnávací základnou. Projevila se však i zvýšená poptávka po některých výrobcích zpracovatelského průmyslu, například oceli," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka. Nové zakázky ze zahraničí se v červenci zvýšily o 18,3 procenta, zatímco tuzemské zakázky vzrostly o 20,2 procenta.

Vedoucí oddělení statistiky průmyslu Veronika Doležalová řekla, že růst v letošním roce vykázala naprostá většina průmyslových odvětví, při podrobnějším pohledu jsou mezi nimi ale značné rozdíly.

"Mezi odvětví, která pandemie výrazně neomezila či je dokonce posílila, patřily například ostatní zpracovatelský průmysl, výroba papíru a výrobků z papíru a farmaceutický průmysl. Výroba nápojů a výroba oděvů naproti tomu patří mezi odvětví, která úrovně před covidem ještě zdaleka nedosáhla," uvedla.

Stavební výroba v Česku zpomalila letos v červenci meziroční růst na 0,5 procenta. V červnu činil růst podle revidovaných údajů 6,5 procenta, což bylo nejvíce od dubna 2019, vyplynulo z údajů ČSÚ. Produkce ve stavebnictví v červenci rostla jen díky inženýrskému stavitelství, tedy stavbám cest nebo telekomunikačních a energetických sítí. Pozemní stavitelství, což je stavba bytových i nebytových budov, oslabilo.

Produkce v pozemním stavitelství se v červenci ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížila o 2,2 procenta. Naopak výroba v inženýrském stavitelství vzrostla o 6,8 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 2,9 procenta stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení se více než zdvojnásobila.

Stavební úřady v červenci vydaly 7635 stavebních povolení, což bylo o 2,9 procenta více než loni. Zatímco růst počtu stavebních povolení byl jen mírný, orientační hodnota těchto povolení se více než zdvojnásobila. Dosáhla 87,9 miliardy korun, což bylo o 128,9 procenta více než v červenci 2020.

"Zásluhu na tom má vydání stavebního povolení na výstavbu pražského metra trasy D, ale orientační hodnota by byla v růstu i po odečtení miliardových staveb," sdělila vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová. Náklady na stavbu prvního úseku metra D budou podle dokumentů schválených pražskými radními činit zhruba 52,09 miliardy.

Zahraniční obchod Česka pak podle ČSÚ vykázal v červenci schodek 7,2 miliardy korun, v meziročním srovnání tak byl jeho výsledek o 21,3 miliardy horší. Na bilanci se negativně podepsala zejména vyšší hodnota dovozu ropy a zemního plynu. Vyplývá to z předběžných údajů.

"Obchodní bilance skončila v červenci záporným výsledkem. Hlavní příčinou byl vysoký meziroční růst hodnoty dovozu, a to především v důsledku vyšší cenové hladiny u ropy a zemního plynu. Nepříznivě zapůsobilo i prohloubení deficitu bilance se základními kovy, chemickými látkami a přípravky," uvedla k červencovým výsledkům obchodu Česka s cizinou ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Vývoz v prvním prázdninovém měsíci meziročně stoupl o 4,3 procenta na 299,8 miliardy Kč a dovoz o 12,3 procenta na 307,1 miliardy. Letošní červenec měl o dva pracovní dny méně než loňský, podotkli statistici.

Pražské stavební úřady během července daly razítko letos zatím největšímu počtu bytů. Za prvních sedm měsíců získalo stavební povolení 3 108 nových bytů v bytových domech. To je skoro stejně jako za celý loňský rok. 

"Tempo povolování nových bytů v metropoli zrychluje. Stejně tak ovšem nabírá na obrátkách poptávka po bydlení. Tu živí nejen stále levné hypotéky, ale i inflační obavy domácností. Za první polovinu letošního roku se v hlavním městě prodalo rekordních 4 750 nových bytů," uvedla výkonná ředitelka developerské firmy Central Group Michaela Tomášková.

 

Právě se děje

Další zprávy